Evenimentul Zilei > International > Cel mai mare DISTRUGĂTOR construit vreodată pentru armata SUA, este TESTAT în Atlantic
Cel mai mare DISTRUGĂTOR construit vreodată pentru armata SUA, este TESTAT în Atlantic

Cel mai mare DISTRUGĂTOR construit vreodată pentru armata SUA, este TESTAT în Atlantic

Cel mai mare distrugător construit vreodată pentru Forțele Navale americane se îndreaptă spre Atlantic, pentru a fi testat. USS Zumwalt are o lungime de 185 de metri, cântărește 15.000 de tone și construcția sa a costat 4,4 miliarde de dolari, scrie The Telegraph.

Distrugătorul a coborât pe Râul kennebec, în statul Maine, până la ocean, luni. El av fi testat în apele oceanului, înainte de a intra în dotarea armatei americane, anul viitor.

Dimensiunile și prețul său sunt impresionante, dar căpitanul James Kirk, conducătorul navei, a declarat că  este entuziasmat de faptul că în sfârșit distrugătorul va intra în teste. „Suntem absolut încântați să vedem că Zymwalt este lansat la apă. Pentru membrii echipajului și pentru toți cei implicați în crearea și construirea acestei nave fantastice, acest moment este unul extrem de important”, a mărturisit el.

Atât de avansate sunt capacitățile sale de a ascunde, încât pe radare apare ca o navă mică, de dimenisunile unui vas de pescari. Cu toate acestea, este cu 30 de metri mai lung și cu 6 metir mai lat decât actualele vase din categoria distrugătoarelor, și are, evident, arme mult mai sofisticate. Sistemul computerizat antirachetă poate atinge ținte aflate la o distanță de 100 de km și poate fi echipat cu arme cu laser sau tunuri electromagnetice.

Îmbunătățirile tehnologice au făcut ca Zumwalt să poată fi operat cu un echipaj mai mic decât jumătate din cel actual, de care este nevoie, în prezent, pe acest gen de navă masivă.

Kelley Campana, angajat al companiei Bath Iron Works, unde a fost construit vasul, a declarat pentru AP că i-au dat lacrimile când a văzut că, în sfârșit, vasul a fost finalizat și gata de lansare. „Este extrem de interesant și este o zi importantă pentru noi, cei care construim nave și este minunat să fii american”, a spus ea. „Această navă este cea mai bună din clasa ei. Nu mai există ceva similar. Arată ca viitorul”.  

Exsită planuri pentru a construi încă două nave, pentru a completa ceea ce se va numi clasa Zumwalt.

Numele navei vine de la amiralul Elmo Zumwalt, un ofițer naval decorat, care a murit în anul 2000.