Evenimentul Zilei > International > Cel mai mare coșmar al Occidentului. Scenariu sumbru, dacă Rusiei i se permite să intimideze alte țări
Cel mai mare coșmar al Occidentului. Scenariu sumbru, dacă Rusiei i se permite să intimideze alte țări

Cel mai mare coșmar al Occidentului. Scenariu sumbru, dacă Rusiei i se permite să intimideze alte țări

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, luni, că situația s-ar agrava considerabil în toată lumea dacă celelalte țări îi vor permite Rusiei să intimideze sau să captureze Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken consideră că celalalte state nu trebuie să-i permită Rusiei să intimideze Ucraina, să invadeze și să captureze teritorii. Dacă Vladimir Putin va vedea că ele cedează, va acționa diferit.

Șeful diplomației SUA a făcut aceste declarații în cursul unei conferințe de presă susținute alături de ministrul de Externe din Africa de Sud, Naledi Pandor, în cadrul unei vizite pe care o efectuează pe continentul african.

„Dacă permitem unei țări mari să intimideze o țară mai mică, să o invadeze pur și simplu și să-i ia din teritoriu, atunci va fi sezon deschis, nu doar în Europa, ci în întreaga lume”, a spus Blinken.

Blinken a mai afirmat că Statele Unite consideră că este o greșeală să cedeze în fața Rusiei, pentru că agresiunea acesteia împotriva Ucrainei a amenințat principiile fundamentale ale sistemului internațional. Oamenii lui Joe Biden încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru a pune capăt războiului produs de liderul de la Kremlin.

Sursa: Palinchak | Dreamstime.com

Africa de Sud nu condamnă Rusia

Cu toate că celelalte state sunt împotriva războiului din Ucraina, Ministrul Naledi Pandor a declarat că nimeni din Africa de Sud nu susține agresiunea lui Putin, dar că sunt și alte probleme grave în lume.„Ar trebui să fim la fel de îngrijorați de ce li se întâmplă oamenilor din Palestina, așa cum suntem legat de ce li se întâmplă celor din Ucraina”, a spus ea.

Africa de Sud s-a abținut în cadrul unui vot la ONU ce denunța invazia rusă în Ucraina și, la fel ca alte țări africane, a respins apelurile de a condamna Rusia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, urmând să viziteze ulterior Republica Democratică Congo şi Rwanda, într-un turneu menit să contracareze influenţa diplomaţiei ruse pe continentul african.

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, Africa de Sud, o naţiune lider în curs de dezvoltare, a adoptat o poziţie neutră în conflict, refuzând să ofere sancțiuni Rusiei, notează The Guardian.