Guvernul de la Washington a anunțat joi că a depistat urmele unei piraterii informatice de proporții uriașe, prin care au fost furate datele personale a 4 milioane de funcționari federali.
Această „ciber-intruziune” a fost descoperită în aprilie 2015, de către Office of Personnel Management (OPM), care gestionează personalul guvernamental și atribuie în fiecare an sute de mii de acreditări funcționarilor federali.
Atacul cibernetic, care pare a fi cel mai mare din istorie, ar fi avut loc în decembrie iar autorii ar fi pirați cibernetici chinezi, potrivit unor oficiali americani care au dorit să-și păstreze anonimatul, citați de Washington Post.
Acesta ar fi al doilea atac al Chinei asupra Biroului. OPM a arătat într-un comunicat că datele personale a 4 milioane de funcționari guvernamentali (foști și actuali) au fost piratate și a anunțat că aceștia vor începe să fie informați începând cu data de 8 iunie.
Însă OPM nu a exclus ca noi victime să fie descoperite pe parcursul anchetei și a promis că acestora le vor fi acordate despăgubiri totale de un milion de dolari.
OPM a arătat că a folosit în ultimele luni noi instrumente informatice, care i-au permis să depisteze atacul cibernetic la patru luni după ce a fost lansat și a cerut tuturor victimelor potențiale să fie prundente în folosirea conturilor bancare și a datelor personale.
Scopul piraților nu este încă foarte clar: furt de identitate sau spionaj? Într-un comunicat laconic, FBI a anunțat că anchetează cazul și că „ia în serios toate atacurile potențiale împotriva sistemelor publice și private”.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a calificat acuzele la dresa țării sale drept „iresponsabile și contra-productive”.
Actele de piraterie s-au înmulțit în ultimele luni în Statele Unite, majoritatea vizând sistemele informatice ale marilor companii, precum lanțurile de magazine Target, asiguratorul de sănătate Anthem, sau studiourile Sony Pictures.
Și conturile de e-mail ale Casei Albe și Departamentului de Stat cu constituit ținte pentru atacurile cibernetice de anul trecut, inclusiv conturile lui Barack Obama însuși.
Ca o coincidență stranie, anunțul despre atacul cibernetic chinez are loc în aceeași zi în care New York Times, citând documente ale fostului consilier NSA Edward Snowden, informează că administrația Obama a acordat Agenției Naționale de Informații puteri lărgite pentru a supraveghea comunicațiile pe internet cu scopul oficial de a depista actele de piraterie, fără acordul judecătorilor.