Cel mai iute ardei din lume, efecte devastatoare pentru organism. O singură înghițitură te poate lăsa fără aer

Ardei iute. Sursa foto: Pixabay

Soiurile de ardei iuți pot fi extrem de periculoase pentru organism. O singură înghițitură poate avea efecte dezastruoase pentru persoanele sensibile, femei însărcinate sau vârstnici. În plus, nu toți adulții pot consuma acest tip de legumă.

Cele mai periculoase soiuri de ardei iuți

Carolina Reaper este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de ardei iuți. De altfel, acesta a fost inclus în Cartea Recordurilor și se află pe primul loc în „tabelul de iuțeală” Scoville, recunoscut la nivel mondial.

De asemenea, soiul galben este la fel de iute și a fost listat pe aceeași poziție cu varianta roșie. Deși în lume există numeroși iubitori ai mâncărurilor picante, puțini reușesc să „deguste” aceste soiuri.

Ce efecte poate avea

Pentru a-i mulțumi pe cei care preferă gustul picant, marii producători au scos pe piață și cel mai iute sos din lume, fiind comparat cu soiulsoiuri de ardei Carolina Reaper. Totuși, specialiștii spun că varianta „naturală” rămâne pe primul loc la „iuțeală”.

Puțini știu că efectele acestuia pot fi devastatoare pentru organism, în contextul în care este ingerat într-o cantitate mare. De exemplu, un bărbat din New York a ajuns la spital, după ce a mâncat cel mai iute ardei din lume. Acesta acuza dureri la nivelul gâtului și al capului.

Ardei iute. Sursa foto: Pixabay

În urma unei tomografii, medicii au stabilit că newyorkezul arterele de la nivelul creierului scurtate. Totodată, circulația sanguină a bărbatului era afectată. Ulterior, acesta le-a spus medicilor că a participat la un concurs și a mâncat Carolina Reaper, conform The Guardian.

Cel mai iute ardei din lume, pericol pentru organism

După cantitatea mare de ardei consumat, bărbatul a primit un diagnostic des întâlnit în rândul consumatorilor de droguri: sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă. Aceleași efecte pot să apară și în cazul ingerării unei cantități mari de piper.

Carolina Reaper, omologat în anul 2016, a fost depășit de un soi creat în România, în urmă cu trei ani. La acest proces au contribuit mai mulți cercetători din Buzău. Acesta a primit codul L 13 A și este considerat extrem de iute. Odată secționat, soiul de la Buzău elimină un gaz și  provoacă strănut.