Insula italiană Lampedusa de la Mediterana este scena unui nou val de migrație: în medie, o ambarcațiune plină cu imigranți sosește la fiecare oră.
Primarul Toto Martello din Lampedusa a amenințat că va declara starea de urgență locală, în condițiile în care capacitatea centrului de primire a imigranților a fost depășită de zece ori.
Edilul, citat de Die Welt, a spus: „Situația a scăpat cu totul de sub control. Dacă guvernul nu o face, declar eu starea de urgență.”
Majoritatea imigranților care sosesc pe insula Lampedusa, cel mai apropiat punct al Italiei de coasta de nord a Africii, pleacă din Tunisia.
Numai în acest weekend, la Lampedusa au sosit 200 de imigranți.
Ritmul de sosire a imigranților a scăzut pe durata pandemiei de coronavirus, însă acum sosirile par mai numeroase decât înainte de criza sanitară.
Luna trecută, locuitorii insulei au organizat un referendum local în problema imigrației ilegale, care a avut ca rezultat un vot zdrobitor în favoarea închiderii centrului de primire. Doar patru locuitori au votat ca acesta să fie menținut deschis.
„De treizeci de ani, în fața violării continue a unuia dintre cele mai importante drepturi pentru populație și pentru imigranți, Lampedusa a fost folosită ca o platformă de gestionare militară a migrației”, a declarat un comitet al locuitorilor insulei.
„Toate acestea, cu complicitatea administrațiilor locale și printr-o strategie de șantaj moral și economic, în detrimentul populației locale”, a subliniat comitetul.
Odată cu creșterea numărului de imigranți au sporit și îngrijorările legate de riscul răspândirii coronavirusului, dat fiind că mulți dintre cei sosiți în Italia prin traversarea Mediteranei au fost testați pozitiv.
Autoritățile italiene i-au plasat pe imigranții suspectați că ar fi infectați cu coronavirus în carantină, dar au existat și numeroase exemple de imigranți care au fugit din locurile în care au fost carantinați.
În iunie, câțiva imigranți au fugit din centrul aflat în orașul sicilian Siculiana.
Săptămâna trecută, alți imigranți au reușit să evadeze dintr-un centru de carantinare la Brindisi, dintre care cel puțin unul fusese confirmat cu coronavirus.
Inițial, au fugit 30 de imigranți, însă nouă dintre ei au fost găsiți destul de repede, deoarece se răniseră încercând să fugă.