Cel mai avansat sistem radar al NATO este în România. Flancul sud-estic, strict supravegheat
- Iulia Moise
- 21 august 2024, 14:09
NATO a transferat în România radarul de apărare aeriană LANZA LTR-25, împreună cu echipa sa de sprijin. Până acum, acesta s-a aflat la Poggio Renatico, Italia. Este vorba despre un echipament conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere.
NATO transferă în România radarul de apărare aeriană
Transferul în România al echipamentului de ultimă generație are loc în contextul în care, în ultimele luni, Rusia a intensificat atacurile la granița dintre România și Ucraina.
Drept urmare, flancul sud-estic va fi supravegheat în următoarele luni de profesioniști în domeniul supravegherii și controlului aerian, scrie Bulgarian Military.
În efortul de îmbunătățire a capabilităților de supraveghere de-a lungul frontierei României, în special pentru reperarea echipamentelor cu o secțiune transversală radar mai mică care traversează spațiul aerian NATO, DACCC a obținut la 14 august capacitatea operațională inițială a DADR, transmit responsabilii.
NATO: O măsură defensivă
DACCC-ului i-au fost alocate două radare mobile. Acestea oferă o capacitate specială atunci când sunt combinate cu alți doi senzori pasivi (Deployable Passive ESM Tracker - DPET).
Cu această configurație, DACCC este singura organizație NATO care oferă atât detecție radar pasivă, cât și activă, transmit specialiștii.
„Această dislocare trebuie privită ca o măsură defensivă menită să consolideze protecția națiunii gazdă și a aliatului nostru, România”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC.
„Misiunea subliniază evoluția și consolidarea continuă a capacităților defensive ale Alianței”, a adăugat el.
„Obiectivul nostru principal este de a sprijini eforturile NATO de menținere a unei poziții militare robuste și capabile, care să descurajeze orice atac asupra alianței și să fie pregătită să se apere în cazul în care descurajarea eșuează”, a spus el.
Ce este radarul LANZA LTR-25
Radarul LANZA LTR-25 este integrat cu o varietate de sisteme de arme pentru a le spori eficiența.
Acesta comunică cu sistemele de rachete, cu artileria antiaeriană și cu alte arme defensive și ofensive pentru a furniza informații privind țintirea și ghidarea.
Această integrare asigură faptul că sistemele de arme pot ataca țintele cu o precizie și o fiabilitate ridicate, îmbunătățind astfel pregătirea generală de luptă și capacitățile de răspuns ale platformei.