Cerut de justiția americană pentru că a publicat o serie de informații clasificate, fondatorul Wikileaks, Julian Assange, va încerca, începând de luni, să convingă sistemul de justiție britanic să refuze extrădarea lui în Statele Unite.
Personaj controversat, australianul, în vârstă de 48 de ani, a declarat într-o audiere preliminară că a refuzat „să se supună extrădării pentru o activitate jurnalistică care a adunat multe recompense și a protejat multe persoane”, scrie AFP. Assange riscă 175 de ani de închisoare în Statele Unite.
Urmărit de justiție inițial pentru piraterie informatică, Assange s-a confruntat ulterior cu alte 17 noi acuzații din partea justiției americane, în virtutea legilor anti-spionaj. Susținătorii lui Assange denunță aceste acuzații ca fiind un pericol pentru libertatea presei.
Autoritățile americane îl acuză pe Assange în special că a pus în pericol sute de surse publicând, în 2010, pe Wikileaks, 250.000 de note diplomatice și 500.000 de documente confidențiale privind activitățile armatei americane în Irak și în Afganistan.
Printre aceste documente s-a numărat un videoclip care arată civili uciși de focuri de armă provenind dintr-un elicopter american de luptă în Irak, în iulie 2007.
Justiția britanică va trebui să stabilească dacă cererea de extrădare care i-a fost prezentată în cazul lui Assange îndeplinește un anumit număr de criterii legale, în special dacă nu este disproporționată sau incompatibilă cu drepturile omului.
Julian Assange este programat să apară începând de luni dimineață și apoi întreaga săptămână în fața Curții Woolwich Crown, în apropierea închisorii Belmarsh, din sud-estul Londrei.
Audierea va fi apoi amânată pentru a fi reluată începând cu 18 mai , timp de trei săptămâni. Decizia poate fi atacată cu recurs.
Julian Assange a fost închis în această închisoare de înaltă securitate după arestarea sa, în aprilie anul trecut, în ambasada Ecuadorului.
Numeroase voci s-au ridicat pentru a denunța tratamentul aplicat lui Julian Assange, raportorul ONU pentru tortură Nils Melzer estimând, în mai, că a prezentat „toate simptomele tipice ale unei expuneri prelungite la tortură psihologică”.
Beneficiind de numeroase susțineri, inclusiv din partea unor organizații precum Amnesty international sau Reporters sans frontieres, care subliniază că fondatorul Wikileaks „a transmis informații de interes general jurnaliștilor”, Julian Assange vrea să ceară azil politic în Franța.