Fratele lui Pavel Stratan, Nelu, s-a lansat pe piata muzicala din Romania. VIDEO
Tatal sau ar fi vrut sa-l vada tractorist la colhoz, insa pasiunea pentru muzica, dar si succesul fratelui sau, Pavel Stratan, l-au impulsionat pe Nelu Stratan sa-si incerce norocul in showbiz.
Cu toate ca lucreaza ca producator muzical de multa vreme, abia de trei ani Nelu si-a facut debutul ca interpret, in Republica Moldova, iar in aceasta vara s-a lansat si pe piata din Romania, cu piesa „Zai-Zai”, o preluare dupa Joe Dassin.
Nelu este unul dintre eroii „Amintirilor din copilarie” cu care Pavel Stratan a cucerit Romania. „Eu sunt mai mare cu cinci ani, asa ca dadeam tonul prostiilor si il atrageam si pe Pavel. Eu eram tartorul”, isi aminteste cantaretul despre copilaria petrecuta in satul Niscani.
„Legam mata de coada, saream de pe casa, spargeam geamuri, furam vinul din beci. Ne distram in alte feluri, nu ca acum, cand exista internet, DVD-uri, jocuri pe calculator. Aveam idealuri, credeam in ceva, chiar daca traiam in comunism. Nu aveam atata informatie, dar eram fericiti. Acum e totul atat de superficial!”, spune Nelu Stratan.
Dupa ce Pavel Stratan s-a lansat pe piata din Moldova, Nelu a testat si el terenul, ca interpret, cu o piesa de dragoste, „Ultima noapte”. „M-am lansat ca Nelu, nu voiam sa zica cineva ca ma folosesc de numele Stratan. Melodia era difuzata pe toate radiourile din Moldova, era in topuri, si toata lumea se intreba cine e Nelu”, povesteste cantaretul.
In numele... fratelui
Desi recunoaste ca brandul Stratan ii confera un avantaj puternic, mai ales pe piata din Romania, unde a lansat de curand clipul „Zai-Zai”, artistul nu mizeaza pe acest lucru.
„E clar ca numele Stratan ma va ajuta, asa cum a ajutat-o si pe Cleopatra. Insa trebuie sa fie mai mult de atat ca un artist sa placa publicului. Trebuie sa ai olecutaci de voce, sa ai charisma si sa fii sincer. Iar daca oamenilor nu le place de tine, poti sa fii tu si fratele lui Michael Jackson, ca tot n-ai nicio sansa!”, conchide Nelu Stratan.
Primul „contact” cu muzica a fost la 10 ani. „Baietii mai mari din sat aveau o chitara si as fi dat orice sa ma invete si pe mine un acord-doua. Le-am facut si cinste pentru asta. Am incercat apoi sa improvizez, sa fac o chitara din carton, atat de mult imi doream sa cant. Tata castiga 100 de ruble, iar o chitara ca lumea era cat salariul lui pe o luna”, marturiseste cantaretul. Nelu Stratan
si-a petrecut copilaria si adolescenta „in compania” artistilor romani si straini, pe care ii asculta la radio. „Se prindea si la noi Radio Romania Actualitati, asa ca am crescut cu Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Dan Spataru. Apoi ascultam cantaretii lansati la San Remo, erau in mare voga pe vremea aceea”, povesteste el.
„120 de palituri pe minut”
In armata, unde a facut trei ani, la marina, a avut „gradul” de DJ. „Puneam muzica pentru colegii mei, la statia de pe vas. Deja aparuse moda disco, cu 120 de palituri pe minut”, povesteste, intr-o moldoveneasca pura, Nelu Stratan (120 BPM - batai pe minut - n.r.).
Primul „job” in domeniul muzicii, intr-o Moldova care inca facea parte din URSS, la sfarsitul anilor ‘80, fara o legislatie pusa la punct in domeniul drepturilor de autor, a fost la un studio unde se inregistrau casete audio, vandute mai apoi pe piata.
„N-a durat prea mult, pentru ca m-am apucat de afaceri prin ‘90. Aduceam marfa de la turci, de la guma de mestecat la deodorante, si o vindeam in Moldova”, spune cantaretul. Intre timp au aparut angrourile, micii afaceristi au fost „inghititi” de „pestii” cei mari, asa ca Nelu a revenit la vechea sa dragoste.
„Am inteles atunci ca trebuie sa ma intorc la muzica, pentru ca muzica e vesnica. Am lucrat o vreme intr-o alta firma care imprima casete, insa mi-am dat seama ca e cel mai bine sa fii pe picioarele tale, asa ca mi-am infiintat propria firma”, povesteste Nelu.
Afacerea s-a dezvoltat in timp, iar in prezent Nelu Stratan are in portofoliu mai multi artisti basarabeni, printre care si fratele sau, caruia i-a produs cele trei albume, „Amintiri din copilarie” .