Cei mai bogați salariați, scutiți de impozite. Anunț de la Ministerul Finanțelor, al Muncii și al Cercetării

Sursa foto: Dreamstime.com

Noi schimbări din punct de vedere legislativ. Printre acestea se numără creşterea sau modificarea anumitor taxe şi impozite, dar și scutirea unei categorii de angajați de plata impozitului.

Ordinul comun al Ministerului Finanțelor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Educației a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Așadar, prevederea va fi aplicată veniturilor pentru luna ianuarie. Acest lucru va face ca o anumite categorie de angajați să nu mai plătească impozit pe venit și vor avea salarii mai mari. Printre ocupațiile vizate de scutirea de impozit regăsim, în premieră la noi în țară, IT-iștii din sectorul public, care vor primi același tratament ca IT-iștii din sectorul privat.

În această categorie se încadrează IT-iștii care lucrează în intituții precum: Ministerul Finanţelor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei.

Care sunt funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit

Cei mai mulți IT-ști din Ministerul Finanțelor au un venit lunar cuprins între 6.000 – 9.000 de lei net. Totuși, sunt persoane care au salarii mai mici. Scutirea de impozit se va aplica pentru următoarele funcții:

  • administrator baze de date,
  • analist,
  • inginer de sistem în informatică,
  • inginer de sistem software,
  • manager de proiect informatic;
  • programator,
  • proiectant de sisteme informatice,
  • programator de sistem informatic,
  • programator ajutor,
  • analist ajutor,
  • inginer de dezvoltare a produselor software.

Este important de precizat că aproape 104.000 de angajați din IT erau scutiți în România, la începutul anului de la plata impozitului pe venit. Este vorba doar de cei care se ocupau cu activității de creare de programe pentru calculator. Acești angajați aduc de aproximativ de două ori mai multe contribuții la bugetul de stat în comparație cu media națională, potrivit Impact.ro. Există, totuși, niște condiții care trebuie îndeplinite, pentru a putea beneficia de această facilitate, precum studii superioare și specializare în informatică.

Scutiți de la plata impozitului pe clădiri și terenuri și alte categorii de români

Pe lângă informaticieni, părinții care au copii la școală, grădiniță sau creșă nu vor plăti, de asemenea, impozite. În teorie, părinții ar economisi 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală/grădiniță/creșă, dar în practică salariul lor net ar crește cu doar 10 lei pentru fiecare copil înscris într-o instituție de învățământ.

În 2023, vor fi scutiți de la plata impozitului pe clădiri și terenuri și alte categorii de români. Printre aceștia se numără persoanele cu dizabilități, revoluționarii, soldații care participă la acțiuni militare speciale în străinătate, veteranii de război, văduvele veteranilor de război, văduvele singure ale veteranilor de război sau persoanele al căror venit lunar este mai mic decât salariul minim brut sau constă exclusiv din indemnizații de șomaj sau alocații sociale.