Cei mai bogați oameni din lume și-au dublat averea în timp record. Când apare primul triliardar
- Dosofteea Lainici
- 15 ianuarie 2024, 21:29
Cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averile în trei ani, ajungând la 688 de miliarde de lire sterline, în timp ce averea celor mai săraci 60% a scăzut, potrivit Oxfam.
Cei mai bogați oameni ai planetei și-au mărit averile în doar trei ani. Primul triliardar ar putea apărea în mai puțin de zece ani, dar va fi nevoie de 229 de ani pentru a pune capăt sărăciei, potrivit acestei previziuni.
Forumul Economic Mondial, care are loc în luxoasa stațiune de schi elvețiană Davos, coincide cu publicarea raportului organizației caritabile Inequality Inc. pentru liderii politici și din mediul de afaceri.
De obicei, această ocazie este folosită pentru a atrage atenția asupra diferențelor de bogăție, dar în acest an, se susține că pandemia a „supraîncărcat” acest decalaj.
Potrivit ONG-ului Oxfam, din 2020, averea lui Warren Buffet, Larry Ellison de la Oracle, Jeff Bezos, Elon Musk, directorul general al Tesla, Bernard Arnault, proprietarul LVMH, și a altor branduri de lux a crescut cu 114%.
Cei mai bogați oameni din lume au devenit și mai bogați
De la 321 de miliarde de lire sterline, se pare că averea lor combinată a crescut la 688 de miliarde de lire sterline. Lista Forbes în timp real pe care Oxfam a folosit-o pentru a calcula estimările sale plasează averea netă a lui Musk la aproximativ 180 de miliarde de lire sterline.
Potrivit Oxfam, multe țări nu sunt în măsură să ofere sprijinul financiar Covid pe care îl oferă națiunile mai bogate, ceea ce înseamnă că cele 4,7 miliarde de persoane care alcătuiesc cei mai săraci 60% din lume au devenit de fapt cu 0,2% mai săraci. Deși eradicarea sărăciei ar putea dura mai mult de 200 de ani, directorul interimar al organizației caritabile consideră că este „total inacceptabil” faptul că în următorii zece ani ar putea exista un trilionar.
„Această prăpastie din ce în ce mai mare între cei bogați și restul nu este accidentală și nici inevitabilă”, a declarat Aleema Shivji. „Sute de milioane de oameni trăiesc în sărăcie, dar guvernele din întreaga lume iau decizii politice conștiente care susțin și facilitează această concentrare distorsionată a bogăției.”
Cine participă la Summitul de la Davos
„Putem realiza o economie mai echitabilă, de care să beneficieze toată lumea. Sunt necesare politici coordonate pentru a oferi sprijin și o impozitare mai echitabilă pentru toți oamenii, nu doar pentru cei bogați.” La summitul de la Davos, care va avea loc între 15 și 19 ianuarie, Oxfam speră ca raportul său să exercite o anumită presiune asupra factorilor de decizie.
Printre cei prezenți se numără premierul chinez Li Qiang, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, noul președinte al Argentinei, Javier Milei, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Prin politici precum desființarea monopolurilor, limitarea remunerațiilor directorilor executivi și creșterea impozitelor pe averi și pe excesul de profit, Oxfam dorește ca guvernele să diminueze influența corporațiilor. De asemenea, organizația militează pentru întreprinderi care practică comerțul echitabil și alte alternative la modelul acționarilor, cum ar fi proprietatea angajaților.
sursa: news.sky.com