Cei care stau la bloc riscă amenzi mari. Topul regulilor pe care trebuie să le respecte de sărbători

Apartamente la bloc. Sursa foto: Pixabay

În perioada sărbătorilor, majoritatea românilor petrec mai mult timp acasă. Fie că stau la bloc sau la casă, aceștia trebuie să țină cont de reguli elementare legate de curățenie și reciclarea gunoiului și să respecte programul de liniște al vecinilor.  De asemenea, cei care stau la bloc trebuie să știe că pot lua amenzi inclusiv din cauza mirosului răspândit din apartament.

Reguli pentru cei care stau la bloc. Cum poți evita certurile cu vecinii în preajma sărbătorilor

Nerespectarea regulilor ce țin de sortarea gunoiului duce la apariția conflictelor între vecini. Fiecare scară de bloc are un spațiu destinat depozitării pe termen scurt a gunoiului menajer. Astfel, toți proprietarii trebuie să aloce timp acestui aspect. Pentru o bună eficientizare a acestui proces, sortarea gunoiului poate fi făcută direct în recipiente separate.

De altfel, cei care vor să arunce aparatură electrică trebuie să știe că aceasta se depozitează separat. De asemenea, aparatele electrocasnice mai mari pot fi duse la centrele speciale de colectare. În perioada sărbătorilor, cantitatea de gunoi ar putea fi mai mare în cazul tuturor proprietarilor.

Astfel, este esențial ca acesta să fie depozitat conform regulamentului, evitând ca deșeurile să fie împrăștiate în spațiul respectiv, fapt care poate duce la apariția mirosului înțepător.

Nu ai voie să gătești cu ușa deschisă

Înainte de Crăciun și Anul Nou, românii pregătesc numeroase preparate tradiționale. Până de curând, mulți proprietari lăsau ușa apartamentului larg deschisă pentru a aerisi locuința în timpul procesului de gătire. Mai nou, o astfel de practică le poate aduce amenzi usturătoare. Cei care locuiesc la bloc trebuie să țină cont de legea mirosurilor inclusiv în această perioadă.

La fel de importante sunt regulile legate de orele de liniște. Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de petrecere a timpului cu rudele și prietenii apropiați. Cu toate acestea, orele de liniște trebuie respectate de cei care locuiesc la bloc.

Bloc de locuințe. Sursa foto: Pixabay

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, se arată în Legea 61/1991.

Responsabilități pentru proprietarii care au animale de companie

Cei care au animale de companie sunt nevoiți să respecte cerințele privind curățenia. De asemenea, există o lege care prevede ca proprietarii să obțină consimțământul vecinilor dacă vor să crească un câine sau o pisică în apartament. Aceasta a stârnit numeroase controverse și nu este respectată de majoritatea celor care dețin un patruped.