Cei 17 spioni CIA arestați în Iran. Cine minte, cine spune adevărul?

Cei 17 spioni CIA arestați în Iran. Cine minte, cine spune adevărul?

Teheranul a aruncat pe piață o informație senzațională, care, dacă ar fi reală, ar constitui unul din cele mai mari dezastre din toată istoria CIA. Donald Trump spune că totul este o mare cacealma.

Autoritățile iraniene au anunțat luni, 22 iulie, că au capturat 17 spioni care lucrau pentru Agenția Centrală de Informații (CIA). Arestările ar fi avut loc în anul trecut, care, după calendarul iranian, s-a încheiat în martie 2019.

Potrivit Ministerului Informa țiilor din Iran, Republica Islamică ar fi distrus o „rețea CIA” ce opera în interiorul companiilor private și al agențiilor guvernamentale din domenii sensibile precum Apărarea, Aerospațialele și Energia. Câțiva dintre cei 17 presupuși spioni ar fi fost condamnați la moarte, dar numărul lor exact nu a fost comunicat.

Regimul de la Teheran a mai spus că toți spionii erau cetățeni iranieni: unii au fost ademeniți de către CIA cu promisiunea că vor primi vize pentru a putea intra în Statele Unite; alții, care aveau deja vize, ar fi fi fost „șantajați” să spioneze în favoarea Washingtonului pentru ca acestea să fie reînnoite de Departamentul de Stat. Solicitanții de vize ar fi fost selectați cu atenție după slujbele pe care le dețineau în sfere de activitate importante precum programul nuclear iranian sau achiziționarea de echipamente militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un documentar supervizat de guvernul de la Teheran, care a fost difuzat tot luni de televiziunea de stat, susține că cei 17 presupuși spioni nu știau unii de alții și fuseseră antrenați independent. Pregătirea ar fi presupus stabilirea și folosirea de căi și sisteme de comunicație secrete, fără a fi descoperiți.

Cutii în formă de pietre

Mesajele și informațiile ar fi fost transmise prin intermediul unor ambalaje care semănau cu niște bolovani, „în parcuri și alte zone muntoase” din Iran și din alte zone din Orientul Mijlociu, potrivit oficialilor de la Teheran. Unii dintre agenți comunicau cu oamenii lor de legătură cu ocazia participării la conferințe științifice în Europa, Asia și Africa.

Documentarul televiziunii iraniene susține că arestările celor 17 reprezintă „o lovitură mortală pentru serviciile de informații americane”.

Președintele Trump a reacționat imediat. Într-un mesaj pe Twitter, el a scris: „Informația că Iranul ar fi capturat spioni CIA este total falsă. Doar niște noi minciuni și propagandă (ca aceea că near fi doborât drona) fabricate de Regimul Religios care se află într-o Mare Criză și nu știe ce să facă. Economia lor e moartă și va continua să se înrăutățească. Iranul este întro mare belea.”

 

La Langley bate un vânt rece

Cine spune adevărul și cine minte? Nu există nicio îndoială că CIA face recrutări masive în Iran, dat fiind că Republica Islamică reprezintă o țintă de prim rang pentru Washington, arată o analiză realizată de Intelnews. Din 1979, de când SUA nu mai au ambasadă în Iran, deci nu mai pot oferi imunitate diplomatică, este periculos pentru ofițerii CIA să opereze pe teritoriul Iranului, așa că Agenția face recrutări din rândurile elitei iraniene occidentalizate, care călătorește în exterior.

Însă pierderea a 17 agenți dintr-o lovitură pare de domeniul fantasticului. Ar fi unul dintre cele mai mari dezastre din istoria de 72 de ani a CIA, scrie Intelnews. În plus, cum cei 17 spioni nu aveau cunoștință unii de alții, așa cum spune Teheranul, ar fi fost nevoie de resurse uriașe de contrainformații pentru a-i descoperi, a găsi dovezi și a-i aresta pe fiecare în parte.

Mai probabil este că iranienii au descoperit un număr mic de spioni CIA – maximum doi, trei – și apoi au extins investigația la apropiații acestora, rude sau chiar soții, arată analiza citată.

Îngrijorător pentru CIA este că iranienii par să fi identificat vizual un număr de ofițeri ai Agenției, care au misiunea de a recruta și dirija agenți străini. Se pare că e vorba de membri ai personalului diplomatic din Departamentul de Stat care lucrează în țări ca Austria, India, Turcia și Zimbabwe.

Dar iranienii susțin că acești diplomați sunt de fapt personal CIA acoperit și le-au făcut publice chipurile. La un moment dat, în documentarul prezentat luni, o femeie blondă este văzută dând sfaturi unui bărbat despre cum să se ferească de urmărirea ofițerilor de informații iranieni în Emiratele Arabe Unite. Blonda vorbește Farsi cu un puternic accent american.

Recuperare și reacoperire

Dacă documentarul iranian este real, atunci aceste persoane vor trebui chemate înapoi la Washington cât mai rapid posibil, iar carierele lor în străinătate sunt terminate, dat fiind că serviciile de contrainformații știu acum că sunt ofițeri de informații.

În plus, securitatea recruților lor și a contactelor lor din străinătate va trebuie reevaluată caz cu caz, iar multe operațiuni de culegere de informații – inclusiv din cele care au fost construite ani întregi – vor trebui întrerupte. Astfel, dacă iranienii spun adevărul, mulți ofițeri de la sediul CIA din Langley, Virginia, vor trebui să treacă printr-o procedură de recuperare și reacoperire.