Cehia se înarmează, nu plimbă vorbe. Super-tun: bate la 55 km
- Tudor Borcea
- 6 iunie 2020, 21:12
Pentru a-și moderniza artileria, Republica Cehă a ales tunul automotor CAESAR, produs de grupul francez Nexter. Valoarea contractului este evaluată la 224 milioane de euro. Bugetul ceh al apărării se ridică la 2,5 miliarde de euro, la un efectiv de 25.000 de militari.
Grupul francez Nexter a fost reținut de către ministerul ceh al Apărării pentru o viitoare livrare a 52 de camioane echipate cu un system de artilerie CAESAR, în versiunea de „înaltă intensitate”.
Aceste sisteme vor înlocui obuzierele automotoare Dana ZTS, de calibrul 152mm, aflate în serviciu de 40 de ani.
Potrivit oficialilor de la Praga, alegerea tunului automotor francez a fost făcută după mai multe studii care au evaluat opt sisteme concurente propuse de către diferite firme de profil.
Pornind de la o comparative a 80 de parametri de bază, CAESAR a apărut clar drept cea mai bună alegere pentru a înlocui obuzierele Dana din cadrul celui de-al 13-lea regiment de artilerie, a indicat ministerul ceh al Apărării.
Iar faptul că această armă și-a dovedit deja eficiența în luptă a fost un alt argument în favoarea Franței.
Pentru a-și moderniza artileria, forța terestră din Cehia s-a concentrat pe îndeplinirea standardelor NATO, precum și pe capacitatea de a trage proiectile de calibrul 155 mm la peste 40 km distanță.
CAESAR are o bătaie de 55 km cu muniție specială și 42 km cu muniție standard. În plus, conform lucrărilor comparate în studiile de piață și studiile de fezabilitate, aceasta reprezintă și cea mai avantajoasă opțiune din punct de vedere economic, concurenții săi fiind cu 50% mai scumpi în funcție de aceiași parametri”, a precizat ministerul ceh al Apărării.
Modelul CAESAR pe care Praga ar dori să îl comande va fi montat pe un șasiu Tatra T15 15 8 x 8, precum cel ales de Danemarca.
„Industria de apărare cehă trebuie să aibă o parte importantă în contract. Aceasta va fi una dintre prioritățile noastre în timpul negocierilor. (...) Asamblarea finală (…) urmează să fie transferată în Cehia, iar companiile de stat și private ar trebui implicate”, declarat Praga.
Valoarea potențială a contractului este estimată la 224 de milioane de euro. Potrivit Nexter, această sumă include și piese de schimb, formare și cota destinată producătorului de camioane grele Tatra.
Dacă această comandă se concretizează rapid, livrările ar putea începe în 2022 și s-ar încheia în 2026. Cel puțin acesta este obiectivul ministerului ceh al Apărării.
Aceste sisteme de artilerie vor fi „o parte a armamentului greu de brigadă pe care am promis că le vom construi până în 2026”, a precizat ministerul.
Bugetul de apărare ceh se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro (1,19% din PIB), pentru un efectiv de 25.000 de soldați.
Republica Cehă este una dintre cele mai implicate țări europene în operațiunile din Sahel, cu aproape 120 de soldați angajați în EUTM Mali, scrie Zone Militaire.
Această prezență va fi accentuată în următoarele luni, întrucât Praga a anunțat angajarea a 60 de comandouri în cadrul Task Force Takuba, unitatea forțelor speciale europene lansată de Franța pentru a sprijini Operațiunea Barkhane.
foto: Opex 360