Cehia: Observatorii europeni dau drumul gazelor

Livrările de gaz rusesc către Europa vor fi reluate odată ce observatorii europeni vor fi prezenţi la frontieră pentru a verifica tranzitul, a anunţat ieri premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

"Rusia va relua livrările când grupurile de observatori se vor instala acolo", a spus el, la Praga.

Rusia şi-a dat acordul, după Ucraina, pentru trimiterea de observatori care să supravegheze tranzitul gazului rusesc destinat UE prin Ucraina, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Am primit asigurări de la ambele ţări...că sunt dispuse să accepte observatori internaţionali", a spus Barroso, după o întâlnire cu premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Merkel şi Schroeder au vorbit cu Putin

Premierul rus Vladimir Putin, care a ordonat  sistarea livrărilor de gaz către Europa, a avut azi o convorbire cu Angela Merkel, cancelarul german, şi s-a întâlnit în apropiere de Sankt Petersburg cu fostul titular al acestui post, Gerhard Schroeder, relatează RIA Novosti.

Cancelarul german, Angela Merkel, a propus în discuţia telefonică purtată cu premierul rus Vladimir Putin ca observatori europeni independenţi să se ocupe de monitorizarea centrelor de măsurare a volumului gazului atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi în Rusia.

Merkel a vorbit azi, telefonic şi cu premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, precizează RIA Novosti.

Cehia trece la ameninţări

Premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a avertizat azi că, dacă livrările de gaz rusesc către Europa "nu sunt restabilite până mâine , va exista o intervenţie mai fermă a UE", relatează AFP.

Ieri, preşedinţia cehă a Uniunii Europene şi Comisia Europeană, catalogaseră, într-un comunicat comun drept "inacceptabile" consecinţele conflictului ruso-ucrainean, pe care ţările europene începeau deja să se resimtă.

Astăzi, mai multe ţări europene, printre care Austria, România, Cehia, Bulgaria (care asigură tranzitul către Grecia, Turcia şi Macedonia), Slovenia şi Slovacia au anunţat că nu mai primesc deloc gaz rusesc via Ucraina.

În condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru această situaţie, Comisia Europeană a propus să trimită observatori în Ucraina, pentru a măsura volumul de gaz care tranzitează efectiv între cele două ţări.

De asemenea, Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European va avea joi o reuniune extraordinară, în contextul disputei dintre Rusia şi Ucraina privind sistarea furnizării cu gaze, la care vor participa preşedinţii companiilor Gazprom şi Naftogaz.