Cehia a legiferat nedreptatea supremă pentru cei activi: după au plătit pensii mai mari și mai de timpuriu altora, ei se vor pensiona mai devreme și vor avea venituri mai mici.
Cehia, nedreptatea supremă pentru cei activi
Guvernul Cehiei a aprobat modificări ale sistemului de pensii al țării, majorând vârsta de pensionare și reducând pensiile viitorilor pensionari, în scopul de a economisi miliarde de dolari pe an.
Reforma prevede schimbări graduale ale vârstei de pensionare, întârziind pensionarea cu șapte luni pentru persoanele care au acum 52 de ani, față de vârsta actuală de pensionare de 65 de ani, potrivit planurilor.
De asemenea, se prevăd reduceri la pensiile calculate pentru viitorii pensionari cu aproximativ 8% față de formula actuală.
Pensiile cehe, finanțate din contribuțiile actuale ale lucrătorilor și antreprenorilor, au primit un impuls de la creșterile automate declanșate de o inflație de două cifre în 2022 și 2023, ceea ce a crescut valoarea lor în raport cu salariul mediu.
Schema piramidală a pensiilor de stat se prăbușește
Cehia, la fel ca multe altele din lumea dezvoltată, se confruntă cu presiunea fiscală generată de îmbătrânirea populației din cauza creșterii speranței de viață și a ratelor scăzute de natalitate.
„Modificările vor preveni un colaps al sistemului de pensii și vor asigura pensii demne și pentru tânăra generație de astăzi”, susține premierul Petr Fiala.
Reforma vizează menținerea vârstei medii preconizate petrecute la pensie la aproximativ 21 de ani. Aceasta înseamnă că, atunci când speranța de viață se va schimba, se va schimba și vârsta de pensionare.
Vârstele specifice vor fi stabilite în momentul în care persoanele afectate vor împlini 50 de ani. Speranța medie de viață la naștere este de 76 de ani pentru bărbați și 82 de ani pentru femei, potrivit datelor din 2022 ale Oficiului Ceh de Statistică.
Țara a cheltuit anul trecut 9,4% din PIB pentru pensii, iar sistemul de pensii a înregistrat un deficit record de 72,8 miliarde de coroane cehești (3,10 miliarde de dolari) pentru anul respectiv, adică aproximativ 1% din produsul intern brut.
„Specialii” rămân speciali și în Cehia
Reforma permite, de asemenea, pensionarea mai devreme pentru persoanele care lucrează în profesii solicitante din punct de vedere fizic sau riscante, cum ar fi lucrătorii forestieri, pompierii, minerii, sudorii sau asistenții medicali specializați.
Guvernul dispune de suficiente voturi pentru a impune adoptarea legislației, dar este probabil ca actuala opoziție, condusă de partidul populist ANO al fostului premier Andrej Babis, să facă din reformă un instrument de campanie înaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2025.
ANO a evitat încercările de a ajunge la un acord transpartinic asupra modificărilor aduse pensiilor, moderat de președintele Petr Pavel. Acest lucru înseamnă că reforma se va confrunta probabil cu o opoziție dură în parlament, unde ar putea ajunge în lunile următoare, potrivit Reuters.
(Traducere: Magda Baciu, RADOR RADIO ROMÂNIA)