Ceea ce se întâmplă la graniţele Greciei reprezintă o provocare pentru Europa

Ceea ce se întâmplă la graniţele Greciei reprezintă o provocare pentru Europa

KATHIMERINI (Grecia). Şefii instituţiilor Uniunii Europene se vor afla mâine, marţi, în Grecia, la graniţele cu Turcia pentru că "provocarea cu care se confruntă Grecia este o provocare europeană", după cum spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen şi-a exprimat "înţelegerea" faţă de Turcia pentru războiul din Siria, dar a subliniat că decizia Ankarei de a lăsa refugiaţii şi migranţii să se îndrepte spre Europa "nu poate" fi răspunsul la această criză.

"Recunosc că Turcia este într-o poziţie dificilă în ceea ce priveşte refugiaţii şi migranţii. Dar ceea ce vedem acum nu poate fi răspunsul sau soluţia", a spus von der Leyen într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Reacţie moderată de la Berlin

Pe de altă parte, de la Berlin, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a spus că UE aşteaptă de la Turcia să respecte acordul cu privire la refugiaţi. "Suntem convinşi de valoarea acestui acord şi aşteptăm că el va fi respectat" a spus Steffen Seibert, adăugând că orice dezacord pe această temă între Ankara şi Bruxelles va trebui rezolvat prin discuţii între parteneri.

Ministrul austriac de externe: UE nu va permite să fie şantajată

Austria doreşte să sprijine "cu personal, cu materiale şi bani" Grecia şi celelalte ţări balcanice vizate de noile evoluţii în problema refugiaţilor, a spus ministrul austriac de interne Karl Nehammer în timpul întâlnirii avute cu omologul său ungar Sándor Pintér, la Nickelsdorf, la graniţele austro-ungare.

În acelaşi timp a vorbit despre trei "plase de siguranţă" care contribuie, după cum a spus el, la protejarea europeană a graniţelor: în primul rând, protejarea graniţelor externe, de exemplu în Grecia, în al doilea rând în ţările aflate de-a lungul rutelor folosite de migranţi şi în al treilea rând, protejarea graniţelor austriece.

El a subliniat că autorităţile austriece au cel mai bun echipament şi o tactică îmbunătăţită de acţiune faţă de "criza migraţionistă" din 2015, dar, după cum a precizat el, nu doreşte să anunţe în presă anumite planuri pentru a nu fi exploatate de "migranţi dornici de acţiuni violente".

În legătură cu declaraţia lui Tayyip Erdogan că Turcia îi va lăsa acum pe refugiaţii sirieni să se îndrepte spre Europa, ministrul austriac de interne, subliniind că Turcia trebuie să respecte acordul cu Uniunea Europeană cu privire la refugiaţi, a transmis cu fermitate că "UE, Austria şi Ungaria nu vor permite să fie şantajate".

Ne puteți urmări și pe Google News