Evenimentul Zilei > International > CEDO impune Rusiei să respecte drepturile cuplurilor de același sex. Moscova nu vrea să audă de așa ceva și apelează la Constituție
CEDO impune Rusiei să respecte drepturile cuplurilor de același sex. Moscova nu vrea să audă de așa ceva și apelează la Constituție

CEDO impune Rusiei să respecte drepturile cuplurilor de același sex. Moscova nu vrea să audă de așa ceva și apelează la Constituție

Judecătorii de la CEDO au transmis Rusiei că are obligația de-a lua în seamă drepturile cuplurilor de același sex. Oficialii de la Moscova au reacționat vehement.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, a hotărât că Rusia avea obligația de a respecta viața privată și de familie a cuplurilor de același sex, oferindu-le un cadru legal pentru ca relațiile lor să fie recunoscute.

Decizia luată de CEDO obligă Ruia să recunoască drepturile cuplurilor de același sex

Oficialii de la Kremlin au spus că această cerere reprezintă un amestec în afacerile interne ale Rusiei și că o astfel de mișcare ar contraveni constituției sale. Decizia a venit în urma reclamațiilor mai multor cupluri rusești de același sex care au încercat să-și înregistreze civil familiile. Dar cererile lor au fost respinse de oficiali.

„În concret, în ceea ce privește argumentul că majoritatea populației ruse nu este de acord cu căsătoriile între persoane de același sex, Curtea constată că respectarea drepturilor unei minorități nu poate fi dependentă de acceptul majorității”, au afirmat cei de la CEDO, conform avocat.net.

Curtea a declarat că revine în sarcina statului să stabilească formularul adecvat pentru înregistrarea uniunilor de același sex. „Hotărârea, care încearcă să determine Rusia să înregistreze căsătoriile între persoane de același sex, contrazice fundamentele statului de drept și ale moralității rusești”, a declarat Vasily Piskarev, un parlamentar care conduce o comisie dedicată investigării ingerințelor străine.

Constituția Rusiei contravine hotărârii

„Aceasta este o amestecare sistemică clară în afacerile interne ale Rusiei”, a afirmat parlamentarul, în postările comisiei, pe serviciul de mesagerie Telegram.

Dmitri Peskov, cel care este purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că respectarea deciziei curții ar contraveni constituției Rusiei și că orice compromis este imposibil de realizat pentru Moscova.

Cu toată această opoziție, calitatea pe care o are Rusia, aceea de membru în Consiliul Europei, presupune recunoașterea jurisprudenței CEDO.