Editura Evenimentul si Capital

CEDO bagă statul român în datorii. Despăgubiri de 1,62 milioane de euro plătite anul trecut pușcăriașilor

Nici anul acesta nu se va construi o nouă pușcărie și e greu de crezut că se vor modifica în bine condițiile de detenție ale persoanelor private de libertate
Autor: | | 1 Comentarii | 575 Vizualizari

Conducerea ANP a anunțat că, în 2017, nu se va demara construcția niciunei închisori noi. Șefii pușcăriilor și-au făcut public bilanțul

Cu securea UE deasupra capului, care amenință, la propriu, cu o amendă aproximată de unii la 80 de milioane de euro pe an, Administrația Națională a Penitenciarelor a devenit mai translucidă ca niciciodată. De unde era, până deunăzi, o instituție opacă și obtuză în comunicare, ANP-ul a început să dea din casă. În Raportul ANP pe 2016, dat publicității de curând sunt niște date care te lasă cu gura căscată. Și, oricât ar părea de anoste, cifrele sunt extrem de interesante dacă le privești prin comparație cu cele de acum cinci ani, spre exemplu.

Șapte evadări la 27.455 de deținuți

Chiar în debutul documentului aflăm că, dacă în 2012 am avut 31.817 de persoane aflate în custodia pușcăriilor românești, în 2016 numărul acestora a scăzut semnificativ, până la 27.455. Asta nu înseamnă, neapărat că a scăzut numărul infractorilor ci, mai sigur, că a crescut numărul condamnărilor cu suspendare

. Anul trecut doar doi curajoși au evadat, trei inconștienți au fost prinși părăsind punctul de lucru unde munceau și alți doi au fost săltați când au plecat fără aprobare din centrul reeducativ unde se aflau. Și în 2012, tot șapte astfel de abateri au fost semnalate, recordul fiind stabilit în 2013, cu 11 fapte de acest gen.

Un telefon mobil la zece condamnați

În ceea ce privește drogurile, anul trecut, s-au descoperit 162 de cazuri în care stupefiantele au ajuns în posesia condamnaților, în timp ce cu doi ani în urmă numărul acestora a fost de 183, iar în 2012, numai 122. De unde rezultă că nu există un trend favorabil, capturile fiind mai degrabă la „pont” sau la noroc.

Mai bine se stă, oarecum, la capitolul telefoniei mobile. Pușcăriașii au rămas, anul trecut fără 2.569 de celulare, față de 10.505 telefoane în 2012. Ceea ce înseamnă ori că a scăzut vigilența în penitenciare, ori că a crescut la poarta lor. Greu de interpretat.

Permisii mai dese, mai mulți gardieni agresați

Ceea ce pare greu de conceput pentru omul cinstit, răufăcătorii condamnați au dreptul la permisii și învoiri. Iar numărul acestora a crescut de mai multe ori în ultimii ani. ANP spune că numărul învoirilor de o zi a fost, în 2016 de 3.416, față de 1.014 în 2012. La permisii situația e similară. Acum cinci ani 259 de deținuți au fost acasă mai multe zile la rând, iar anul trecut numărul lor a fost de 1.634! Aceasta în condițiile în care angajații penitenciarelor au fost agresați de 96 de ori în 2012 – record pe cincinal, de 71 de ori în 2016 și doar de 13 ori acum cinci ani!

O treime din pârnăiași au între 31 și 40 de ani

Ce avere avea, de fapt, Nicolae Ceausescu! Unde se afla banii ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI