Cecenii, nucleul dur al Statului Islamic: unul dintre jihadiști din Caucaz a fost militar la o bază sovietică din Republica Moldova

Cecenii, nucleul dur al Statului Islamic: unul dintre jihadiști din Caucaz a fost militar la o bază sovietică din Republica Moldova

Grupul cecenilor care s-au înrolat în Statul Islamic ies în evidență printre miile de jihadiști de pe frontul sirian și irakian și prezența lor explică parțial succesul rapid al organizației teroriste, scrie Vocea Americii într-o analiză.

Câteva sute de ceceni s-au alăturat în ultimile luni Statului Islamic, care ar număra, potrivit CIA, circa 31.000 de combatanți. Rolul luptătorilor din Caucaz este însă unul central, bazat pe decenii de experiență în luptă de gherilă și confruntări directe cu armata rusă.

Prezența lor este o veste proastă pentru Rusia și prevesește un nou ciclu de violențe în Caucazul de Nord. „Cred că acesta este unul din motivele pentru care Statul Islamic a avut succesul pe care l-a avut”, a comentat Bill Roggio, expert al Long War Journal, un site specializat în grupări islamiste.

„Luptătorii din Caucaz au experiență în lupta împotriva unei armate profesioniste și au, de asemenea, experiență în lupte de gherilă acumulată de-a lungul deceniilor. Această experiență se vede pe frontul de luptă unde au rolul de tacticieni” a adăugat Roggio.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți dintre ceceni au fost încurajați să lupte în Siria, după începutul războiului civil în țara arabă, în 2011, de către Doku Umarov, ultimul lider al insurgenței islamiste din Caucaz. Acesta, mort în august 2013, probabil otrăvit, a înființat în 2007 o organizație cu numele de Emiratul din Caucaz.

Acum, printre numele cecenilor care luptă pentru Statul Islamic, iese în evidență Tarkhan Batirașvili, un etnic cecen născut într-o zonă montană izolată a Georgiei, aproape de granița cu Rusia. Acesta a servit în armata georgiană și se pare că a participat la războiul din 2008.

Potrivit serviciilor americane de informații, Batirașvili a devenit anul acesta unul din comandanții militari ai Statului Islamic și membru în forul decizional al grupării (Shura Council), alături de liderul organizației teroriste, al-Baghdadi.

Charles Lister, expert al centrului Brookings din Doha, susține că majoritatea campaniilor militare lansate din Siria înspre teritoriul irakian poartă amprenta lui Batirașvili.

Un alt cecen aflat la comanda operațiunilor Statului Islamic din Orientul Mijlociu este Murad Margoșvili, cu numele de luptă Muslim al-Shishani, un alt cecen care a servit în armata sovietică, la o bază antiaeriană din Republica Moldova. Margoșvili a luptat alături de un lider cecen, neidentificat în analiza Vocea Americii, timp de peste un deceniu împotriva trupelor ruse. Pe frontul sirian, el conduce un regiment cecen denumit Junud al Sham.