CEC, anunț decisiv despre sondajele electorale. Ce va fi interzis

CEC, anunț decisiv despre sondajele electorale. Ce va fi interzis

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a făcut un anunț decisiv cu privire la sondajele electorale și anumite interdicții din perioada de campanie.

Astfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a anunțat că, în perioada electorală, persoanele juridice de cercetare sau asociațiile obștești de profil înregistrate, nu pot realiza sondaje de opinie și exit-poll-uri și nu le pot publica decât dacă au obținut o autorizare din partea autorității electorale.

Reglementările CEC pentru sondajele electorale

Conform prevederilor legale, în cazul alegerilor locale noi, aceste norme se aplică doar pe teritoriul circumscripțiilor în care acestea au loc, a mai informat CEC.

Cererile de autorizare pentru realizarea de sondaje și exit-poll-urilor, precum și de înregistrare a operatorilor de interviu, vor putea fi depuse până la data de 9 și, respectiv, 12 mai 2024, a mai anunțat Comisia Electorală Centrală.

Ne puteți urmări și pe Google News
Angela Caraman, presedinte CEC

Angela Caraman, presedinte CEC

Reglementări CEC pentru ziua alegerilor locale și parțiale din 19 mai 2024

În ceea ce privește alegerile locale, CEC a anunțat că, în ziua alegerilor, 19 mai 2024, până la ora 21:00, se interzice publicarea rezultatelor oricăror sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor.

După ora 21:00 pot fi făcute publice doar rezultatele exit-pollurilor, after pollurilor și rezultatele sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor care au fost prezentate publicului până în ziua alegerilor.

În ce localități se vor desfășura alegeri pe 19 mai 2024

Reamintim că, pe data de 19 mai 2024, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

Alegeri,

Alegeri / Sursa foto: Dreamstime.com

De asemenea, alegeri parțiale vor fi desfășurate în comuna Cealîc, raionul Taraclia pentru o nouă componență a consiliului local, precum și pentru alegerea primarului în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

Reamintim că ultima rundă de alegeri locale s-a desfășurat în Republica Moldova pe 5 noiembrie - cu turul al doilea pe 19 noiembrie - anul trecut.