Sărbătoarea Crăciunului a fost de-a lungul timpului un subiect cât se poate de sensibil pentru Nicolae Ceaușescu, omul care a condus cu mână de fier țara noastră în „Epoca de Aur”, scrie Fanatik.

De altfel, la dorința dictatorului, tradiționalul Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă, găselniță bizară prin care comuniștii și-au propus să șteargă din conștiința colectivă această sărbătoare creștină.

Pe atunci, românii erau obligați să muncească în zilele de 25 și 26 decembrie, iar Moş Gerilă își făcea apariția în noaptea de Revelion, pentru a le aduce daruri celor mai mici și mai cuminți dintre „tovarăși”. Planul comuniștilor de a-l distruge pe Moș Crăciun, simbolul celei mai îndrăgite sărbători din calendarul ortodox a fost pus în aplicare la începutul anilor 50, întrucât Ceaușescu își dorea să conducă un popor ateu.

„Moşul comunist” nu numai că preluase atribuţiile lui Moş Crăciun, acelea de a aduce daruri copiilor, dar i s-au dat şi trăsături de activist de partid. Serbările Pomului de Iarnă erau organizate de comunişti în fabrici şi uzine, unde cei mici erau chemaţi în faţa Moşului să spună poezii şi erau răsplătiţi cu pungi cu dulciuri.
Versurile, special create pentru Moș Gerilă, aveau şi ele iz socialist: îi învățau pe copii să se obișnuiască cu o viață austeră, fără prea multe cadouri. „Moş Gerilă toţi îmi spun/Că eşti darnic şi eşti bun/Dar să stii mai din’ainte/ C-am fost băieţel cuminte,Şi mai spun aşa să ştii/Că eu nu-ţi cer jucării/Cum ţi-ar cere şi alţi copii. Însă nu m-aş supăraDacă tot mi-ai da ceva”, este doar una dintre poeziile rostite în acele vremuri cu ocazia sărbătorilor de iarnă.