Editura Evenimentul si Capital

Ceaușescu AVEA UN KILLER CU MISIE SPECIALĂ, care acționa din Casa Scânteii. Una dintre DESCRIERILE VREMII: „Un avorton intelectual...”

Autor: | | 1 Comentarii | 32823 Vizualizari

Mihai Dulea şi-a continuat ascensiunea în ierarhia comunistă, cu toate că în anii ‚50 copiii „duşmanilor poporului” erau ţinta persecuţiilor politice.

Celebru ca şef al cenzurii în cea mai neagră perioadă a Epocii de Aur, cum îşi intitula Nicolae Ceauşescu dictatura, Mihai Dulea avea la dosarul de cadre o mare pată neagră. Tatăl său, şofer de meserie, fusese exclus din Partidul Comunist Român în 1950, pentru că s-a descoperit că „a făcut parte din organizaţia legionară”. O asemenea acuzaţie, în acei ani, însemna că toată familia era considerată ca făcând parte dintre „duşmanii poporului”. De obicei, copiii „duşmanilor poporului” erau exmatriculaţi sau nu erau primiţi în licee şi facultăţi, ceea ce, surprinzător, nu s-a întâmplat cu Mihai Dulea. Cel mai probabil, aşa cum arată o caracterizare pe care i-a făcut-o Secţia de Cadre a CC al PCR pe 25 februarie 1967, Dulea a fost făcut scăpat pentru că de mic se dovedise un zelos activist de partid.

Până să ajungă, în 1985, vicepreşedinte al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, adjunct al vestitei inginere metalurgiste Suzana Gâdea, Mihai Dulea a avut o carieră în permanentă ascensiune. Caracterizarea din 1967 îl recomanda ca fiind corespunzător „din punct de vedere al încrederii politice” pentru a ocupa funcţia de şef de sector din cadrul Secţiei de Propagandă şi Agitaţie a CC al PCR. „Tovarăş modest şi corect în relaţiile cu oamenii, bucurându-se de prestigiu şi autoritate în colectiv”, cel care avea să devină, în ultimii ani ai ceauşismului, cenzorul-şef fusese deja „propagandist la cabinetul orăşenesc de partid Bucureşti mai mulţi ani, sarcină de care s-a achitat cu conştiinciozitate”.

Economistul de la Cultură

Născut în Bucureşti în 1929, Dulea a urmat, de la 19 ani, cursurile Facultăţii de economie generală, în acelaşi timp satisfăcându-şi şi stagiul militar, dar lucrând şi ca redactor de carte şi corector la Editura Politică. „Fiind un tovarăş activ, mai mulţi ani a îndeplinit şi funcţia de secretar al comitetului UTC pe instituţie, sarcină de care s-a achitat în mod conştiincios. În mai 1957 a fost primit în PCR”.

„Dovedind pricepere, în 1960 a fost promovat redactor şef al secţiei de economie politică a editurii, iar în iulie 1966 este numit în funcţia de şef de secţie la revista Lupta de clasă”.

Între 1952 şi 1966 a fost şi lector la catedra de socialism ştiinţific, la Universitate şi ISE, ba, mai mult, lucra şi cu jumătate de normă la Academie ca şef al sectorului care se ocupa cu problemele ţărilor capitaliste dezvoltate.

Secţia de Cadre îl vedea ca pe „un economist capabil, pregătit din punct de vedere profesional, cu un larg orizont de cultură şi experienţă în muncă. Este inteligent, cu gândire clară, iar ideile şi le exprimă ordonat şi convingător”.

Pe plan ştiinţific, tovarăşul Dulea contribuise la publicarea unor lucrări de cercetare şi la editarea manualelor de economie politică. În 1967, era prins până peste cap cu realizarea unui nou manual şi cu lucrarea de doctorat în ştiinţe economice. „Este preocupat de îmbogăţirea cunoştinţelor ideologice şi de specialitate, fiind la curent cu problemele noi în domeniul în care lucrează”, constatau inspectorii de cadre ai PCR.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate