Ceasul cuantic ultraprecis, dezvoltat în Marea Britanie. Va fi utilizat în operaţiuni militare

Computer cuantic. Sursa foto: Pixabay

Armata britanică a anunţat joi că dezvoltă un ceas atomic care utilizează o tehnologie cuantică atât de precisă, încât „va pierde mai puţin de o secundă în miliarde de ani”, pe care îl va folosi în special pentru a-şi îmbunătăţi operaţiunile militare.

Această tehnologie „ar putea nu numai să ne îmbunătăţească capacitatea operaţională, ci şi să promoveze progresul în industrie, să sprijine sectorul nostru ştiinţific şi locurile de muncă înalt calificate”, a declarat într-un comunicat de presă Maria Eagle, secretar de stat pentru achiziţiile publice în domeniul apărării.

Ar putea fi utilizat în operaţiuni militare

Acest tip de ceas există deja: Universitatea Boulder, din Colorado, dezvoltă de cincisprezece ani cele mai precise ceasuri din lume, în colaborare cu National Institute of Standards and Technology (NIST), folosind laserele pentru a prinde atomi şi a îmbunătăţi considerabil măsurarea timpului.

Dar „acesta este primul dispozitiv de acest tip construit în Regatul Unit”, a declarat joi guvernul britanic într-un comunicat, asigurând că ar putea fi „utilizat în operaţiuni militare în termen de cinci ani”.

În general, dezvoltarea tehnologiilor care utilizează proprietăţile fizicii cuantice, ce guvernează lumea la o scară infinit de mică, stârneşte interesul ţărilor şi companiilor din întreaga lume.

Ceas. Sursa foto: Pixabay

Luna trecută, Google a prezentat un nou cip despre care susţine că reprezintă un progres major care ar putea aduce calculul cuantic practic mai aproape de realitate.

SUA şi China, în special, investesc masiv în cercetarea cuantică, iar Washingtonul a impus restricţii privind exportul acestei tehnologii sensibile.

O gamă largă de aplicaţii

Investiţiile private şi publice în acest domeniu au atins aproximativ 20 de miliarde de dolari la nivel mondial în ultimii cinci ani, a declarat în octombrie pentru AFP Olivier Ezratty, expert independent în tehnologii cuantice.

Dezvoltat la Defence Science and Technology Laboratory, un loc „ultra-secret” potrivit comunicatului de presă al guvernului britanic, noul ceas cuantic va permite îmbunătăţirea preciziei sistemelor de navigaţie sau de rachete ghidate, sau securizarea tehnologiilor de comunicare criptate.

Londra speră că cercetările ulterioare vor permite producerea în serie şi miniaturizarea sa, „deschizând calea pentru o gamă largă de aplicaţii, cum ar fi utilizarea în vehicule şi aeronave militare”.