Ceasul Apocalipsei rămâne setat la „100 de secunde până la miezul nopții”. Cu alte cuvinte, lumea rămâne la 100 de secunde de dezastru şi în 2021.
În 2020, s-a făcut trecerea simbolică de la cele două minute, la acest nivel record de 100 de secunde.
Ceasul Apocalipsei: Acest ceas măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală
Ultima dată a fost atât de aproape în 1953, după ce Statele Unite și Uniunea Sovietică au testat primele lor arme nucleare.
„Anul viitor, ca întotdeauna, sperăm să mutăm limbile Ceasului Doomsday de la miezul nopții”, a spus dr. Bronson, directorul executiv.
În 2018 s-au apropiat cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul. A fost menținut așa și în 2019, iar în 2020 a fost modificat la 100 de secunde.
BAS este o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii.
Ceasul Apocalipsei. Din 1947 a fost modificat de 23 de ori
Comitetul pentru știință și securitate, experți în domeniul nuclear, se întrunește de două ori pe an. La aceste întâlniri analizează modul cum se derulează evenimentele mondiale.
Analizează dacă omenirea este sigură sau are un risc mai mare faţă de anul trecut sau în comparație cu acum 75 de ani, a spus dr. Bronson.
Mai mult, decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei şi în ce sens trebuie mutate limbile ceasului.
Ei se consultă apoi cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureaţi ai premiului Nobel. Abia apoi decid cu privire schimbarea orei.
Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o dată pe an
După ce acest orologiu a fost introdus în 1947, ora indicată fiind 7 minute înainte de miezul nopţii. Apoi a fost modificat de 23 de ori.
Totul a depins de evenimentele din lume şi de nivelurile de ameninţare. Uneori au trecut chiar ani fără ca ceasul să fie modificat.
Deceniul s-a încheiat, însă cu ceasul la 10 minute până la miezul nopţii în 1969. Atunci când liderii mondiali au semnat în 1968 un tratat pentru colaborarea în dezvoltarea energiei nucleare fără a produce noi arme nucleare.
Doomsday Clock a suferit noi schimbări în anii '80, după ce relaţiilor dintre SUA şi URSS s-au stricat.
ÎN 1991, când Războiul Rece s-a încheiat, ceasul a făcut cel mai mare salt înapoi, oprindu-se la 17 minute înainte de miezul nopţii.
Brown: „Sunt 100 de secunde până la miezul nopții. Trezește-te!”
În ciuda unor astfel de schimbăeri omenirea, nu ar trebui să intre în panică, a spus dr. Latham.
Timpul arătat la Doomsday Clock nu se bazează pe un algoritm care analizează date obiective, a spus el, ci pe preocupările oamenilor inteligenți, bine intenționați, care folosesc informațiile disponibile și se consultă reciproc.
Ceasul este „o relicvă a unei epoci trecute, un artefact al unei mentalități Armagedon”, a spus dr. Latham.
Totuși, a adăugat el, acesta nu este un motiv pentru a-l ignora. „O dată pe an, ne amintește că există unele mari pericole acolo”, a spus el. „Toți sunt creați de om și asta înseamnă că putem fi dezinfectați de om”, informează nytimes.