Ceaikovski - misterul mortii unui geniu

Ceaikovski - misterul mortii unui geniu

BBC va prezenta un nou film biografic despre viata lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Aparitia acestui documentar readuce in discutie controversa asupra mortii celebrului compozitor rus. A fost o intamplare nefericita sau a fost sinucidere? Documentarul "The Ceaikovski Experience" este menit sa dezvaluie povestea ce se ascunde in spatele muzicii unui geniu - compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski.

Potrivit unui articol publicat de cotidianul britanic "The Telegraph", dirijorul Charles Hazlewood incearca sa-l descopere pe adevaratul Ceaikovski si sa demonstreze ca "muzica sa este una de o imensa putere interioara, uneori de o brutalitate aspra, dar si de un farmec extraordinar". Totusi, documentarul nu elucideaza o problema considerata arzatoare de multi dintre oamenii de stiinta. De ce a murit Ceaikovski?

Final deschis Potrivit "The Telegraph", documentarul realizat de Hazlewood recreeaza cateva dintre cele mai importante episoade din viata lui Piotr Ilici Ceaikovski, dar nu aminteste nimic de controversa in privinta mortii sale. Desi oamenii de stiinta investigheaza acest caz de zeci de ani, niciunul nu a putut dovedi concret care a fost cauza mortii lui Ceaikovski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misterul ramane inca neelucidat intrucat nici documentarul lui Hazlewood nu da un verdict. "Intentionat am lasat un final deschis. Parerea mea este ca nu a incercat sa se sinucida. A sarutat pe cine nu trebuia si a luat holera - totul este foarte simplu", spune Hazlewood intr-un articol publicat de cotidianul "The Telegraph".

Varianta unei morti datorate holerei a fost si versiunea oficiala, confirmata de doctorii din St. Petersburg dupa decesul compozitorului, la 6 noiembrie 1893. Se mai presupune ca Ceaikovski a baut un pahar de apa infestata de la robinet.

Acest lucru pare insa de necrezut avand in vedere ca in acea perioada se stia ca exista o epidemie de holera. Cu toate acestea, s-a spus ca de vina a fost neatentia si nicidecum dorinta lui Piotr Ilici Ceaikovski de a-si pune capat zilelor.

Speculatii contrazise De-a lungul timpului au existat insa si alte variante, care mai de care mai ciudate. Potrivit articolului publicat de cotidianul britanic, unii cercetatori au spus ca Ceaikovski a fost otravit cu arsenic, iar altii ca s-a sinucis intr-o criza de disperare, gandindu-se ca va divulga cineva  faptul ca era homosexual. S-a mai spus ca alcoolul si jocurile de noroc l-au impins spre sinucidere.

Varianta unei morti datorate holerei a fost respinsa de multi oameni de stiinta pentru ca maladia era considerata o "boala a saracilor", nedemna pentru o personalitate atat de importanta precum Ceaikovski.

Moartea cauzata de holera a fost contrazisa si de compozitorul Rimsky-Korsakov. El se indoieste ca Ceaikovski a fost dignosticat cu holera, pentru ca regulile de carantina in acest caz nu au fost respectate. Inainte sa moara, compozitorul a pimit vizitatori, iar cadavrul sau nu a fost inchis intr-un sicriu de zinc, asa cum se facea de obicei.

Ipoteza homosexualitatii O marturie interesanta este si cea a surorii sale vitrege, Olga Ceaikovski. Aceasta aduce in prim-plan o varianta siropoasa, cu implicatii la nivel inalt. Potrivit marturiei acesteia, compozitorul a fost otravit de  unul dintre doctorii care il tratau, Vasili Bertenson, la ordinul tarului Alexandru al III-lea, care tocmai descoperise ca Ceaikovski i-a sedus fiul.

Ipoteza homosexualitatii a fost evocata si de muzicologul Alexandra Orlova. Teoria emisa de aceasta in 1980 sublinia faptul ca renumitul compozitor se temea sa nu se descopere faptul ca avea relatii de dragoste cu nepotul ducelui Stenbock-Fermor.

In Rusia, homosexualitatea era interzisa, iar cei care incalcau regulile erau deportati in Siberia sau erau biciuiti cu vergele de mesteacan. Mai tarziu insa, si aceasta ipoteza a fost contrazisa, dovedindu-se chiar ca acest duce nici macar nu a existat

Varianta regizorala Potrivit unui articol publicat in cotidianul britanic "The Times", documentarul realizat de Charles Hazlewood nu va prezenta niciuna dintre variantele sinuciderii. Nici moartea cauzata infestarii cu holera nu va fi sustinuta in film. Scena finala, despre moartea compozitorului, este memorabila: Ceaikovski sta intins pe pat, iar fratele sau, Modest, ii spune incet: "Te-ai regasit". Raspunsul este la fel de emotionant: "Nu, am regasit muzica".

BIOGRAFIE O viata agitata > Ceaikovski a fost al doilea fiu nascut intr-o familie burgheza din Rusia, la 7 mai 1840, in oraselul Kamsko - Votkinski Savod. Tatal sau, inginer de mine, si mama sa, de origine franceza, se hotarasera sa-l indrume pe tanarul Piotr sa urmeze studii de Drept. Cu toate acestea, de la varsta de 5 ani, el a inceput sa studieze pianul.

> A urmat colegiul de jurisprudenta, a luat diploma in Drept si s-a angajat ca secretar la Ministerul Justitiei. In acelasi timp, se ocupa de muzica, dar ca amator.

> In 1863, impotriva hotararii familiei, paraseste slujba de la minister si isi continua studiile muzicale cu Anton Rubinstein.

> In 1877, pentru a pune capat speculatiilor privind homosexualitatea lui, se casatoreste cu Antonia Milioukova, o fosta eleva de-a sa. Compune primul sau balet, in patru acte - "Lacul lebedelor".

> Spre 1880, reputatia lui creste considerabil, numele sau incepand sa fie cunoscut si in strainatate.

>  In 1885, compune Simfonia "Manfred" op. 58, dupa Byron, apoi "Simfonia a 5-a in Mi minor op. 64" si in 1889 - al doilea balet al sau, "Frumoasa din padurea adormita", un balet-feerie in trei acte.

> Moare la 6 noiembrie 1893, la noua zile dupa ce a terminat Simfonia a 6-a in Si minor "Patetica" op. 74.