Apele termale din Herculane, renumite pentru calitățile lor, nu mai sunt disponibile consumatorilor. Autoritățile au retras licența de exploatare firmei care o deținea, iar acum au închis robinetul.
Puținii turiști care vizitează stațiunea Herculane nu mai au acces la renumitele izvoare termale din zonă. Aceasta deoarece autoritățile au decis să retragă licența de exploatare companiei pe care o deținea. Iar în locul acesteia, nu a mai fost selectat nimeni. Pe cale de consecință, pe forajele și izvoarele termale s-a pus lacăt.
Interzis la apele termale din Herculane
Altădată o perlă a turismului românesc, renumită în toată Europa pentru calitățile izvoarelor termale, Herculane a ajuns o ruină. În acest scop și-au dat mâna, de-a lungul anilor, lideri de sindicat și politicieni locali. Vechile hoteluri, în care se cazau chiar și înaltele fețe împărătești au fost închise și s-au transformat în niște dărăpănături. Nimeni nu a răspuns vreodată pentru ceea ce s-a întâmplat.
Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, apele termale din Herculane au fost puse sub lacăt. Nimeni nu mai are acces la ele mulțumită autorităților din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Cele mai multe izvoare din Herculane au fost închise deoarece, în luna februarie, ANRM a retras licența societății care a avut dreptul de administrare în ultimii 20 de ani. Este vorba despre opt foraje și izvoare. Astfel, cu câteva excepții, care au izvoare proprii, pensiunile și hotelurile din stațiune nu mai au acces la apele termale.
Justificare autorităților ANRM
Motivul pentru care a fost retrasă licența de exploatare pentru apele termale ar fi legat de punerea în pericol a izvoarelor din zona Herculane. În urma ultimului control, s-a constatat că măsurile dispuse anterior nu au fost îndeplinite, iar activitățile miniere au pus în pericol exploatarea viitoare a zăcământului.
„În urma acțiunilor de control efectuate de către personalul cu astfel de atribuții din Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anii 2018, 2019 și 2020, societatea Hercules S.A. a fost sancționată, dispunându-se totodată o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri care nu au fost îndeplinite.
Conform art. 32 din HG 1208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, titularul licenţei a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a acesteia cu 5 ani, prin prezentarea la A.N.R.M. a documentaţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu minimum 90 de zile înaintea expirării duratei pentru care a fost acordată licența, aceste documentații fiind incomplete”, susțin reprezentanții ANRM.
Retragerea licenței de exploatare pentru apele termale de la Herculane nu a fost urmată, încă, cum ar fi fost normal, de selectarea unui alt administrator. ANRM urmează să organizeze un concurs public pentru concesionarea activităților miniere de exploatare sau darea în administrare instituțiilor publice interesate.
Societatea nu deține Codul CAEN
ANRM susține că între neregulile descoperite ar fi și faptul că societatea nu deține codul CAEN 0899 – „Alte activități extractive”. Este cel care i-ar permite să desfășoare activitatea de exploatare pentru apele termale cu proprietăți terapeutice. Interesant, că acest Cod CAEN nu i-a fost necesar în momentul în care a solicitat și primit autorizația și nici pe parcursul celor 20 de ani.
„Societatea nu deține autorizație de gospodărire a apelor și nici buletine de analiză care să cuprindă indicații terapeutice în termen de valabilitate, ultimele buletine fiind emise în anul 2007. Nu sunt instituite perimetre de protecție sanitară, conform prevederilor HG 1154/2004 privind aprobarea Normelor tehnice unitare pentru realizarea documentațiilor complexe de atestare a funcționării stațiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi de organizare a întregii activități de utilizare a factorilor naturali”, se arată în decizia ANRM.
Potrivit sursei citate, compania nu și-a prezentat, explicit, sursele de finanțare pentru lucrările prevăzute în planul de dezvoltare. Acestea au fost redate succint, generic, în condițiile în care firma care exploatează apele minerale din Herculane este în insolvență.
„Nu sunt identificate explicit sursele de finanțare pentru lucrările de investiții cuprinse în planul de dezvoltare, acestea fiind prezentate generic în contextul în care societatea Herculs S.A. se află în procedura de insolvență", mai arată reprezentanții agenției.
Dispută pe licența de exploarea la apele termale
Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin (CJCS), ar vrea ca activitatea de exploarea să fie preluată de instituția pe care o conduce. În acest sens a reușit să obțină acordul consilierilor județeni. Pe de altă parte, decizia nu este pe placul autorităților locale, din Herculane, care vor să preia activitatea.
„Am trimis o adresă Primăriei Herculane, că acolo lumea e nemulțumită, pesediștii de acolo cred că le fur eu apa, că o să fie ca pe Muntele Mic, că am furat Muntele Mic și acum vreau apa să le fur. Și le-am cerut să-mi dea scris ce vor și să-mi prezinte că au disponibile sumele de bani necesare investițiilor. Dacă îmi dau astea, nu pot să mă bag eu peste ei și o să cer consilierilor să renunțăm la cererea asta și să le dea licența la Primărie”, a declarat Romeo Dunca, citat de Ziare.com.
Pe de altă parte, Cristian Miclău, primarul din Herculane, crede că situația se va rezolva prin preluarea licenței de către administrația locală. Va mai dura, însă, cel puțin câteva luni, până la elaborarea documentației necesare către ANRM. Edilul a precizat că demersurile au fost începute și s-au obținut avize de la Mediu, de la Apele Române și de la Cultură.
„Licența o să ia Primăria Băile Herculane. Noi lucrăm la documentație și trebuie depusă la ANRM pentru obținerea licenței de explorare, în prima fază, și după aceea și licența de exploatare pentru 20 de ani, ca să putem vinde către operatorii din turism care au bazele tratament. Dar mai sunt patru licențe valabile pe raza orașului, de unde operatorii pot să se alimenteze”, a declarat primarul.
Investitorii nu știu ce se va întâmpla
Reprezentanții companiei care au deținut licența de eploatare pentru apele termale din Herculane au contestat decizia în justiție. Au pierdut, însă procesul, dat fiind că judeătorii le-au respins cererea. În aceste condiții, Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules SA, nu vede nici un viitor luminos pentru exploatarea apelor termale în stațiune.
„Doamna președinte ANRM spunea că izvorul este pus în pericol. Păi acum izvorul nu este protejat cu nimic, iar licența poate fi scoasă din nou la licitație abia în iunie. Mă îndoiesc că, atâta timp cât vor fi aceste litigii pe resurse, va fi scoasă la licitație. Aceste litigii pot dura ani și de aceea dorim neapărat suspendarea măsurilor care decurg din acea adresă ANRM și astfel să putem continua activitatea.
Asta e ceea ce ne dorim în primul rând, pentru a ajuta toți antreprenorii din Herculane. Sunt peste 3.000 de locuri de cazare care nu mai au acum apă. Sunt oameni care au credite, sunt oameni care au ipoteci, este un dezastru ceea ce s-a întâmplat. Apa termală curge de o lună în Cerna!”, a explicat Dan Pușcaș, în exclusivitate pentru publicația Express de Banat.