Cea mai veche Biblie, pe internet

Cea mai veche Biblie, pe internet

Cea mai veche Biblie existentă, Codex Sinaiticus, a fost publicată online, anunţă The Telegraph.

"Rătăcită" pe Glob vreme de un veac, o Biblie datând tocmai din secolul patru a fost refăcută şi, apoi, oferită gratis utilizatorilor de internet din întreaga lume.

Anul trecut, Biblioteca Britanică a publicat în variantă online Cartea Psalmilor şi Evanghelia după Marcu. Acum, alte sute de pagini au fost adăugate. "O comoară scrisă" În total, au fost refăcute circa 800 dintre cele 1.460 de pagini ale preţioasei cărţi sfinte. Ea a fost scrisă de mai multe persoane, în timpul lui Constantin cel Mare.

"Codex Sinaiticus este unul dintre cele mai mari comori scrise. Scris în urmă cu 1.600 de ani, manuscrisul reprezintă o fereastră spre creştinismul timpuriu şi este o extraordinară dovadă a modului în care textul Bibliei era transmis de la o generaţie la alta", a spus un reprezentant al Bibliotecii Britanice, Scot McKendrick.

Rusia a vândut-o Marii Britanii pentru 100.000 de lire

Prima parte a acestui document a fost descoperită în secolul XIX, la o mănăstire de pe muntele Sinai. Alte fragmente au fost găsite în acelaşi loc, în veacul următor. Timp de mai multe decenii, Codexul a fost păstrat de Biblioteca Naţională a Rusiei. În 1933, URSS vindea preţioasa lucrare Muzeului Britanic, în schimbul a 100.000 de lire.

Refacerea documentului a început în 2005, sarcina fiind încredinţată unei echipe internaţionale, formată din experţi din Marea Britanie, Egipt, Rusia şi Statele Unite. Vezi manuscrisul publicat online.

Ne puteți urmări și pe Google News