Primele fragmente din cea mai veche copie a Noului Testament este accesibilă de astăzi pe interne. Este vorba despre "Codex Sinaiticus", adus din Egipt, în secolul al 19-lea, de un savant german. Acesta a fost dispersată în patru zone: Leipzig, Londra, Sankt Petersburg şi mănăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt, a indicat directorul Bibliotecii universitare din Leipzig, citat de AFP.
Este vorba despre "un prim pas decisiv" în proiectul iniţiat de British Library de convertire în format digital şi prezentare pe internet a aproximativ 400 de pagini ale celei mai vechi biblii din lume.
"Codex Sinaiticus", ce conţine versiunea completă a Noului Testament, a fost scris în limba greacă, între anii 330 şi 350 d.c., pe piele de vacă, de către călugării mănăstirii Sfânta Ecaterina, situată pe muntele Sinai, în Egipt, şi apoi abandonat.
Cele 400 de pagini conservate astăzi au fost aduse în Europa, în secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, în timpul a trei călătorii succesive.
Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca universitară din Leipzig, a explicat Ulrich Schneider, directorul instituţiei. Oraşul Sankt Petersburg nu mai deţine decât cinci pagini din cele 347 pe care le-a obţinut în secolul al 19-lea datorită lui Tischendorf şi a unui cercetător rus concurent: celelalte 342 au fost vândute de Stalin oraşului Londra în cursul secolului al 20-lea. 20 de pagini se află încă la mănăstirea Sfânta Ecaterina, care reclamă de multă vreme restituirea celorlalte pagini ale Codexului. Călugării mănăstirii au fost însă de acord să colaboreze la realizarea proiectului digital susţinut de numeroase fundaţii private.
Astfel că începând de astăzi, "peste 1.000 de pagini, printre care cele de la Leipzig şi cele de la British Library, vor putea fi consultate pe site-ul www.codex-sinaiticus.net.", a declarat directorul bibliotecii germane, Ulrich Johannes Schneider.
Următorul fragment din ediţia virtuală a Bibliei va fi accesibil pe internet din noiembrie, potrivit lui Schneider.
(16:10)