În ultimii ani, chiar și în timpul verii, nu doar pe timp de toamnă sau primăvară, circulația publică pe cele mai spectaculoase drumuri montane din România a fost sistată temporar, din diverse motive: vremea, căderi de pietre, desfășurare de evenimente și alte inconveniente. Totuși există câteva lucruri pe care nu ar trebui să le faceți dacă vă hotărâți să vă plimbați prin zona respectivă cu mașina.
Drumurile de munte din România atrag anual turiști, însă există și multe riscuri la care se supun. Transalpina, mai exact despre Drumul Național 67C care parcurge Munții Parâng, din Carpații Meridionali.
Dacă pe timp de vară Transalpina este un drum extrem de circulat, pe timp de iarnă lucrurile se schimbă. Din cauza traseului anevoios, anual s-a luat decizia de a-l închide până când zăpada, gheața și poleiul dispar. În 2022, șoferii au putut circula pe Transalpina începând cu luna iunie, iar cu doi ani înainte, traseul a putut fi accesat din luna mai.
Chiar dacă drumul ar fi deschis pentru șoferi, aceștia ar trebui să țină cont de o serie de reguli extrem de importante. Prima dintre ele face referire la tipul de anvelope pe care îl folosesc. Primăvara va fi nevoie de anvelope de iarnă, deoarece există riscul să mai apară porțiuni cu gheață sau zăpadă.
Topul celor mai periculoase șosele din România
Șoseaua DN1, cel mai faimos traseu pentru accidente rutiere
Pe primul loc în top se află șoseaua DN1, ce face legătură între București și Oradea. Aceasta are o lungime de 627 de km și este considerată una dintre cele mai periculoase din țară. Pe DN1 au avut loc aproximativ 200 de accidente, în care 56 de oameni și-au pierdut viața. Drumul lung și oboseala le dăunează șoferilor, iar din acest motiv adorm la volan.
DN2, supranumit și „Drumul morții”
Tot un drum național este și DN2, care leagă Bucureștiul de granița României cu Ucraina, prin Vama Siret. Acesta are o lungime e 446 km și este numit „Drumul Morții”. Pe această șosea periculoasă au murit peste 70 de persoane, iar mai mult de 170 au fost implicați în accidente grave.
Transfăgărășanul, pe locul 3 în topul drumurilor periculoase
Potrivit lui Jeremy Clarkson, prezentatorul de la Top Gear, Transfăgărășan este „cel mai bun drum din lume” deși nu se știe dacă putem să-l credem pe cuvânt, din moment ce, cu câteva săptămâni în urmă, el a mai acordat acest titlu și trecătorii Stelvio din Alpii italieni.
Traseul Transfăgărășan – cunoscut și sub numele de DN7C – nu este doar drumul care traversează Munții Făgăraș, în Carpații Meridionali sau Alpii Transilvaniei, unde se află cel mai înalt vârf din România (Moldoveanu, 2.554 m), ci și cel mai înalt drum din țara est-europeană, cu 2.042 de metri.
Drumul are două benzi de circulație pe o distanță de 92 de kilometri și, din cauza curbelor sale interminabile, viteza medie de deplasare nu depășește de obicei 40 km/h, dar există, totuși, un motiv pentru care se află pe locul 3 în topul șoselelor periculoase.