Cea mai slabă națională din lumea a câștigat un singur meci în 33 de ani. Ultima victorie, în 2004

Cea mai slabă națională din lumea a câștigat un singur meci în 33 de ani. Ultima victorie, în 2004

O națională care participă doar de plăcere în competițiile organizate de UEFA și FIFA a reușit să urce trei poziții în clasament. Interesant este că a rămas tot ultima în ierarhie.

Este cea mai slabă echipă națională de fotbal și nu a mai câștiga o partidă din 2004. Reprezentativa statului San Marino reprezintă doar un sparring partner pentru adversari, nereușind să progreseze de mulți ani. Spre deosebire de alte echipe mici europene, care au început să pună probleme marilor adversare. Este cazul reprezentativelor din Insulele Feroe, Malta, Liechtenstein, Luxemburg sau Andorra. Care, din când în când, reușesc să mai dea peste cap calculele hârtiei.

San Marino a câștigat ultima partidă în anul 2004, scor 1-0 cu Liechtenstein, într-o confruntare amicală. De atunci, s-au adunat 130 de partide fără victorie. Acea victorie este și singura în toată istoria micuțului stat, care a strâns 194 de jocuri oficiale și teste de verificare.

Sunt 8 meciuri în care San Marino nu a pierdut, iar cel mai important rezultate s-a consemnat în 1993, scor 0-0 cu Turcia, în campania de calificare la Campionatul Mondial din 1994. Tot în acele preliminarii, au pierdut, acasă, 1-7 cu Anglia, iar atunci au deschis scorul în secunda 7!

Ne puteți urmări și pe Google News

Și România a jucat cu San Marino, de trei ori

Pentru prima dată, „alb-albaștrii” au participat la preliminariile pentru Euro 1992. Atunci, au jucat și contra României, iar „tricolorii” s-au impus cu 6-0 la București și cu 3-1 în deplasare. Cele două echipe s-au mai aflat față în față în 2008, românii s-au impus doar cu 1-0, într-un amical, într-o prestație penibilă.

San Marino ocupă ultimul loc în clasamentul FIFA, dar trăiește o situație paradoxală. A reușit, recent, să urce 3 poziții. Cum a fost posibil? Forul mondial a exclus 3 naționale: Tonga, Samoa și Samona Americană, pentru că nu au mai jucat niciun meci în ultimii 4 ani.

„Mai joc nu avem cu să fim. Singura noastră direcție este în sus”, glumesc cei din San Marino pe rețelele de socializare. În campania de calificare la Euro 2024, naționala a pierdut primele 4 partide disputate, ultima, în fața Finlandei, scor 0-6.

Andy Selva este golgheterul all-time al naționalei din San Marino, cu 8 goluri reușite în 73 de selecții, între 1998 - 2016. De asemenea, Matteo Vitaioli este liderul selecțiilor, 81.