Cea mai SECRETĂ vizită a unui ȘEF de STAT în STRĂINĂTATE. Se ÎNTÂMPLĂ ACUM

Dictatorul din Coreea de Nord, Kim Jong Un, vizitează China, în ceea ce este considerată a fi prima sa călătorie peste hotare.

Agenţia Bloomberg a anunţat că de la preluarea puterii, în 2011, Kim Jong Un nu a ieşit până acum din Coreea de Nord.

Detalii ale vizitei lui Kim, inclusiv scopul acesteia şi itinerariul, nu sunt deocamdată disponibile, precizează Bloomberg.

Media nipone au relatat mai devreme că un oficial nord-coreean de rang înalt ar fi ajuns cu trenul la Beijing, deşi nu s-au putut confirma speculaţiile că însuşi Kim Jong-un s-ar afla în capitala chineză.

Agenţia Kyodo a transmis, citând surse informate, că vizita respectivului oficial neidentificat este menită să îmbunătăţească relaţiile dintre Beijing şi Phenian, în contextul susţinerii de către China a sancţiunilor impuse Coreei de Nord de Consiliul de Securitate al ONU din cauza programului său nuclear.

Imagini difuzate de Nippon News Network au arătat un vagon de culoare verde cu dungi orizontale galbene care ar face parte dintr-un tren cu 21 de vagoane, similar celui cu care tatăl actualului lider de la Phenian, Kim Jong-il, a vizitat China în 2011.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat că nu are cunoştinţă de intrarea unui vizitator important în China pe la punctul de frontieră de la Dandong, în timp ce preşedinţia sud-coreeană a indicat că Seulul "menţine comunicarea cu ţările relevante şi monitorizează situaţia".

Kyodo a relatat duminică, citând surse neidentificate, că pe la Dandong ar fi putut intra un tren special transportându-l pe înaltul oaspete, iar două surse din nord-estul Chinei au declarat de asemenea pentru Reuters că un vizitator nord-coreean a trecut pe la punctul de frontieră cu trenul. Călătoria cu trenul de la Dandong la Beijing, un drum de peste 1100 de kilometri, durează cel puţin 14 ore cu garnituri obişnuite.

Luni după-amiaza poliţia întărise dispozitivul de securitate de-a lungul principalei artere est-vest din Beijing, bulevardul Changan, şi evacuase turiştii din piaţa Tiananmen, ceea ce se întâmplă de regulă doar când au loc întâlniri importante la Marea Sală a Poporului, unde sunt primiţi de înalţi oficiali chinezi şi şefii de stat veniţi în vizită. În apropierea clădirii a fost semnalată o maşină cu plăcuţe de înmatriculare ale ambasadei nord-coreene.

Totuşi, unele surse diplomatice de la Beijing şi-au exprimat scepticismul în privinţa unei vizite a lui Kim Jong-un în China, vehiculele din escortă neavând arborat drapelul nord-coreean cum ar fi cazul la o vizită a unui lider străin, a mai scris Kyodo. Conform aceloraşi surse, oaspetele ar putea fi liderul onorific nord-coreean Kim Yong-nam sau Choe Ryong-hae, Nr. 2 de facto al regimului, considerat "mâna dreaptă" a lui Kim Jong-un.

Kim Jong-un nu s-a întâlnit niciodată până acum cu preşedintele chinez Xi Jinping. Tatăl său a fost de patru ori în China, în 2010-2011.

În vizitele pe care le-a făcut în China sau în Rusia, Kim Jong-il a mers cu trenul, iar potrivit unor diplomaţi şi altor surse tatăl lui Kim Jong-un evita să meargă cu avionul în străinătate din motive de securitate. Kim cel tânăr, care a studiat în Elveţia, nu pare să se teamă de zbor, media de stat nord-coreene difuzând imagini cu el la bordul unui avion. Nu se ştie totuşi să mai fi ieşit din ţară după preluarea puterii, la finele lui 2011, mai menţionează Reuters, citată de Agerpres.