Cea mai "perfidă" hepatită a îmbolnăvit 1 milion de români

Cea mai "perfidă" hepatită a îmbolnăvit 1 milion de români

În spatele oboselii permanente şi a poftei scăzute de mâncare se poate ascunde hepatita cu virus C, care "s-a instalat" în urmă cu 10-20 de ani. În ciuda gravităţii, boala se poate vindeca.

Marian a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite. A aflat că are hepatită cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sânge care i s-a făcut în urmă cu 20 de ani, când a fost operat.

Aproximativ un milion de români trăiesc cu acest tip de hepatită, ţara noastră "găzduind" un focar puternic de infecţii cu virusul hepatic C, dar şi B, numărul total al bolnavilor fiind estimat la două milioane.

Dacă în cazul hepatitei B, manifestările apar în primii 4-5 ani de la instalarea bolii şi nu este vindecabilă, virusul C îşi face simţită prezenţa şi după 20 de ani, dar este totuşi curabil. "În ultimii ani, îmbolnăvirile cu hepatită C au un trend ascendent prin prisma faptului că boala se manifestă cu o întârziere de 10-20 de ani", explică medicul Mihai Voiculescu, şeful secţiei de medicină internă de la Institutul Fundeni din Bucureşti. Întârzierea tratamentului poate duce însă la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar 6.000 de bolnavi au acces la tratament anual

Estimarea medicilor este că 5% din români suferă de hepatită C. Puţini ştiu că sunt bolnavi, fiindcă manifestările hepatitei C sunt înşelătoare: oboseală, pofta scăzută de mâncare, dureri abdminale, uneori nevoia de renunţare la fumat. "Hepatita prin ea însăşi nu are niciun simptom caracteristic. Cred că felul acesta perfid de a supravieţui în organismul uman, singura gazdă recunoscută, i-a permis să rămână atâta vreme nedescoperită şi să îmbolnăvească atât de mulţi oameni. În România, prevalenţa infecţiei cu virus C e de 5%, ceea ce înseamnă de 5-6 ori mai mult decât în ţări vecine, mai puţin Moldova şi Bulgaria care au o incidenţă la fel de mare ca a noastră", adaugă dr. Voiculescu.

Tratamentul pentru acest tip de hepatită e extrem de costisitor, însă e acoperit pentru persoanele asigurate prin sistemul de asigurări. "Durata medie de intrare în tratament e de opt luni şi doar 6.000 de pacienţi ajung să primească tratament într-un an. Accesul la tratament s-a îmbunătăţit acum faţă de anii trecuţi", spune Gheorghe Ionescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Hepatită Sanohep, el însuşi fiind unul dintre bolnavii trataţi de hepatita C. 30.000 de euro, tratamentul pentru un singur pacient

În acest moment nu există un vaccin care să vă protejeze de acest virus, iar schemele de tratament sunt foarte scumpe. În România, costul tratamentului clasic e de circa 30.000 de euro pe an/pacient, iar rata de eradicare a virusului se ridică la 45%. Schemele de tratament se modernizează, dar cresc şi ca preţ.

"Prin asocierea tratamentului actual cu un antiviral, boceprevir, răspunsurile virusologice se ridică până la 70-80%. Acest nou tratament ajunge la 25.000-30.000 de euro pentru o perioadă de trei luni cât durează acesta, dar nu e disponibil în România", adaugă medicul.

UTIL

Cum vă protejaţi de hepatita C

În ateliere de manichiură, de tatuaj, dar şi în cabinetele de stomatologie sau microchirurgie din spitale nu trebuie să acceptaţi să fiţi trataţi cu obiecte care nu pot fi garantate că sunt sterile, recomandă medicii. În plus, nu ignoraţi simptome precum oboseala, durerile de articulaţii, durerile abdominale (cauzate de mărirea ficatului), mâncărimea, durerile musculare, urina închisă la culoare şi consultaţi un medic. Un risc major să contacteze hepatita C o au cei care îşi administrează intravenos droguri.

"În România, prevalenţa infecţiei cu hepatita C este de 5%, de 5-6 ori mai mult decât în ţări vecine, mai puţin Moldova şi Bulgaria." MIHAI VOICULESCU şef secţie Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti