Submarinul nuclear lansator de rachete „Cneazul Vladimir” a ajuns la baza sa din portul Gadzhievo, în Murmansk. Este cea mai distrugătoare armă a Flotei Nordului.
La trei săptămâni după ce a fost livrat official Flotei Nordului, submarinul nuclear strategic „Cneazul Vladimir” a ajuns în Gadzhievo, în peninsula Kola.
La ceremonia de primire au participat mai multe delegații conduse de comandantul Flotei Nordului, vice-amiralul Alexandr Moiseev, și guernatorul regional, Andrei Chibis.
„Capacitatea de apărare a țării noastre este sub protecție solidă (...) Acest submarin modern va consolida fără îndoială securitatea mondială și sper sincer ca armele sale nu vor fi niciodată folosite”, a declarat guvernatorul Chibis la ceremonie.
Felicitând echipajul submarinului la sosirea sa la baza permanentă din Gadzhievo, vice-amiralul Alexandr Moiseev a declarat că submarinul „Cneazul Vladimir” va face parte din grupul de submarine strategice care au forma baza forțelor navale strategice ale Federației Ruse.
Moiseev a mai menționat că submarinul este înarmat cu cele mai moderne arme și echipamente unice, ceea ce este un factor eficient în prevenirea conflictelor armate.
Livrarea submarinului „Cneazul Vladimir a fost considerabil întârziată. Nava urma să fie fie finalizată de șantierul naval Sevmash, în 2019, dar diverse provocări tehnice i-au defazat pe constructori.
„Cneazul Vladimir” este al patrulea submarin rusesc aparținând clasei Borei și primul din clasa Borei-A îmbunătățit.
Anterior, Flota Nordului exploata submarinul „Iuri Dolgoruky”, tot din clasa Borei, care a intrat în serviciu în 2013.
Alte două submarine,„Alexandr Nevsky” și „Vladimir Monomach”, se află la bazele Flotei Pacificului.
Șase alte submarine aparținând clasei Borei se află în construcție sau în faza planificării.
Baza navală din Gadzhievo se află la aproximativ 50 km la nord de Murmansk.
Ea face parte din administrația teritorială militară închisă din Alexandrovsk.
În cursul ultimilor ani, Gadzhievo a fost dezvoltată pentru a putea găzdui „partea leului” din submarinele rusești din clasa Borei, dar și cele din clasa Yasen.
„Cneazul Vladimir ” poate transporta 16 rachete nucleare intercontinentale, cu o rază de acțiune de peste 8000 km.
Fiecare rachetă este echipată cu zece ogive nucleare cu puteri de până la 100 de kilotone.
Aceste rachete pot fi lansate cu viteze hipersonice de peste Mach 6, adică de șase ori mai repede decât viteza sunetului.
În plus, fiecare din cele zece ogive poate avea traiectoria sa independentă. Deci, o singură rachetă lansată poate cauza distrugerea a zece ținte diferite.
Acest submarin de a patra generație are și alte avantaje în plus față de arsenalul său nuclear.
Unul din ele este că, în ciuda unei lungimi de peste 170 de metri și al unui deplasament de 24.000 de tone, este mai silențios decât toți predecesorii săi.
Se poate deplasa scufundat cu o viteză de 46 km/h, poate atinge adâncimi de 480 de metri și, grație reactorului său nuclear „miniaturizat” poate rămâne în submersie oricât, echipajul fiind limita.
Foto: gov-murman.ru