Cea mai mare reptilă marină descoperită vreodată

Cea mai mare reptilă marină descoperită vreodată Un mozasaurus înoată în mările de mică adâncime. Această creatură a fost o reptilă acvatică care a trăit în ocean în perioada Cretacicului. Reconstituire 3D. Sursa Foto -Dreamstime

Un pește-șopârlă uriaș, lung de 25 de metri, a fost descoperit pe o plajă din Marea Britanie. Ar putea fi cea mai mare reptilă marină descoperită vreodată.

Cea mai mare reptilă marină descoperită vreodată

Oamenii de știință au descoperit rămășițele unui monstru marin vechi de 200 de milioane de ani, probabil cea mai mare reptilă marină descoperită vreodată. Creatura nou descoperită aparține grupului ihtiozaurilor, care au fost prădători marini dominanți în era mezozoică.

Specia nou descrisă a trăit la sfârșitul perioadei triasice și atinsese deja dimensiuni masive la începutul mezozoicului. Ihtiozaurii au evoluat dintr-un alt grup de reptile, foarte asemănătoare cu balenele, care au evoluat din mamifere terestre care au revenit ulterior în mare.

Unde a fost descoperit ihtiozaurul

Specia de ihtiozaur nou descoperită a fost dezgropată în bucăți între 2020 și 2022 la Blue Anchor, Somerset, Regatul Unit. Rămășițele constau în 12 fragmente dintr-un os surangular găsit în porțiunea superioară a maxilarului inferior, cu o lungime estimată la 2 metri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Animalul viu avea o lungime de aproximativ 25 m. Cercetătorii au numit monstrul marin Ichthyotitan severnensis, ceea ce înseamnă pește șopârlă uriaș din Severn, după estuarul Severn unde a fost găsit. Echipa crede că nu este doar o nouă specie, ci și un gen complet nou de ihtiozaur.

Altă reptilă, descoperită la doar 1o km distanță

Un specimen similar a fost descoperit în Lilstock, Somerset, în 2016 și descris în 2018, ambele la o distanță de 10 kilometri unul de celălalt. S-a estimat că acest ihtiozaur a avut o lungime de până la 26 m, deși autorii ultimului studiu cred că era puțin mai mic.

Precedentul concurent pentru cea mai mare reptilă marină a fost un alt ihtiozaur, Shonisaurus sikanniensis, care avea o lungime de până la 21 m. S. sikanniensis a apărut cu 13 milioane de ani mai devreme decât I. severnensis și a fost găsit în British Columbia.

Un ihtiozaur la fel de masiv, numit Himalayasaurus tibetensis, care ar fi putut atinge o lungime de 15 m, a fost descoperit în Tibet și descris în 1972, potrivit livescience.