Sondaj. Doi din zece şoferi români (17,62%) recunosc faptul că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool. Problema este că doar 16% dintre români consideră că şoferii băuţi reprezintă cel mai mare risc pentru siguranţa rutieră, arată rezultatele unui sondaj realizat de Asociaţiei Spirits România.
Sondaj îngrijorător
Peste 60% dintre respondenţi au declarat că printre cunoscuţii lor există persoane care s-au urcat la volan beți. Întrebați despre motivele care i-au determinat să se urce băuţi la volan, şase din zece persoane au admis că au făcut acest lucru au spus „că nu erau beţi, ci doar consumaseră puţin alcool”, în timp ce o treime (33,77%) au explicat că aveau de parcurs un drum scurt şi care le era familiar. 5% dintre respondenţi au spus că presiunea anturajului a stat la baza deciziei de a bea alcool.
Doar 8% au sunat la poliție
Atunci când în calitate de pasager au întâlnit un şofer aflat sub influenţa alcoolului, peste 81% dintre cei chestionaţi au spus că au ales să coboare din maşină, iar aproximativ 10% că au ignorat acest aspect, în timp ce 8% au ales să sesizeze poliţia.
Dintre cei care au admis că au în cercul lor cel puţin o persoană care a condus sub influenţa alcoolului, puţin peste jumătate (56%) au spus că au atenţionat persoana respectivă asupra posibilelor consecinţe ale gestului lor şi 30% au susţinut că au intervenit pentru a împiedica respectiva persoană să plece la drum. Doar 13% au ales să nu intervină în niciun fel.
Alcoolemia la care dsă rămâi fără permis
Șoferii care sunt prinși cu o alcoolemie cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat nu vor avea dosar penal, dar vor primi o amendă destul de mare. Aceasta este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Șoferul în cauză se va alege cu o sancțiune cuprinse între nouă și 20 de puncte de amendă.
În cazul în care un conducător auto are o alcoolemie mai mare de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, acest lucru înseamnă că el a comis o infracțiune.Conducătorului auto îi vor fi recoltate probe biologice și va rămâne fără permisul de conducere.
La această alcoolemie va fi deschis și un dosar penal pe numele șoferului. Dacă conducătorul auto va refuza să îi fie prelevate probe biologice, el riscă să primească o amendă penală sau să fie închis pentru o perioadă cuprinsă între un an și cinci ani.