Portavionul HMS Queen Elizabeth trece de ultimele evaluări înainte de a fi declarat pe deplin operațional.
Primul din cele două portavioane comandate de Royal Navy, HMS Queen Elizabeth, a început testele pe mare în urmă cu trei ani. Și, dincolo de preocupările inerente dezvoltării unei astfel de nave, nava amiral a marinei britanice a intrat deja în acțiune.
În octombrie 2019, pe portavion au fost făcute nu mai puțin de 500 de aterizări și operațiuni de lansare ale avioanelor F-35B, în cursul unei campanii de 11 săptămâni.
Însă, pentru a fi declarat pe deplin operațional, portavionul trebuie să depășească o ultimă etapă, constând într-o evaluare a capacităților sale de către Flag Officer Sea Training (FOST), o organizație în subordinea Royal Navy, însărcinată să vegheze ca toate navele britanice sunt apte să se alăture unei flote operaționale.
FOST va trebui să se asigure că „Regatul Unit va avea capacitatea de a desfășura un grup aeronaval până la sfârșitul acestui an”, a comunicat Royal Navy, la 30 aprilie. Pe scurt, această evaluare este un element cheie în vederea primei desfășurări operaționale a acestui portavion.
În acest scop, nava a pornit din Plymouth pentru o campanie care ar trebui să dureze cel puțin opt săptămâni. „Antrenamentul cu avioane de vânătoare F-35, simulările de avarie de luptă și repetițiile de misiune vor face parte din proces”, a declarat Royal Navy.
Un exercițiu final va avea loc spre sfârșitul acestui an pentru a se asigura că o formațiune alcătuită în jurul portavionului „va fi gata să fie dislocată ca grup aeronaval”, scrie Opex 360.
Epidemia Covid-19 a obligat Royal Navy să ia măsuri specifice. Întregul echipaj al portavionului a fost testat. O precauție utilă din moment ce doi marinari au fost testați pozitiv la Covid-19.
În cadrul unei audieri parlamentare, luna trecută, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că comandanții Royal Navy au voie să se întoarcă în port ori de câte ori cred că aceasta este cea mai bună decizie de luat în caz de epidemie la bordul navelor. „Nu îi voi obliga să plece pe mare cu un echipaj infectat”, a spus el.
Având un deplasament de 62.000 de tone, o lungime de 280 de metri și o lățime de70 de metri, HMS Queen Elizabeth este la ora actuală cea mai impozantă navă de luptă din Europa.
Poate îmbarca 36 de avioane F-35B și patru elicoptere AW-101 Merlin „AsaC” (Crowsnest airborne surveillance and control)
Spre deosebire de portavioanele americane și franceze, nava britanică nu dispune de catapulte pentru lansarea avioanelor, ci de o pistă înclinată.
Ceea ce limitează mult interoperativitatea cu US Navy și cu Marina națională franceză.
Portavionului HMS Queen Elizabeth i se va alătura nava-soră, HMS Prince of Wales.