Cea mai mare lună plină din ultimele două decenii

Cea mai mare lună plină din ultimele două decenii

Luna plină vizibilă în această seară apare de dimensiune și strălucire maximă, satelitul Terrei aflându-se în punctul cel mai apropiat de Pamânt al traiectoriei sale. Evenimentul se va produce din nou în 2029.

Luna va arăta diseară ceva mai mare şi mai strălucitoare în nopţile din acest weekend şi există un motiv pentru asta. Luna plină vizibilă la noapte este ceea ce se numeşte lună la perigeu, cea mai mare în aproape 20 de ani. Evenimentul celest e mai rar decât faimoasa "lună albastră", care se produce la fiecare doi ani şi jumătate.

"Ultima lună plină atăt de mare şi de apropiată de Pământ a mai fost observabilă în martie 1993", precizează Geoff Chester, de la Observatorul Naval al Statelor Unite din Washington. "Cred că merită o privire", adaugă astronomul, citat de CNN.

Luna plină este vizibilă cu diametre diferite dic cauza traiectoriei eliptice pe care satelitul Pământului o descrie. Cînd este la perigeu, Luna este cu aproximativ 50.000 km mai aproape de Pământ decât atunci când se află la aopgeu, punctul cel mai îndepărtat de Terra al traiectoriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Luna plină din perioada perigeului apare cu circa 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decît atunci când se află în zona de apogeu a traiectoriei", precizeasă site-ul NASA.

Luna plină va răsări la scurtă vreme după apusul soarelui şi apare neobişnuit de mare din cauza a ceea ce se numeşte "iluzie optică Lunară".

Din motive neînţelese pe deplin de astronomi şi fizicieni, luna vizibilă în partea de jos a orizontului pare mai mare din cauza faptului că în câmpul vizual apar şi clădiri, copaci şi alte obiecte de la sol", explică site-ul NASA.

Chiar dacă va părea atăt de mare încît crează iluzia ca este la câţiva kilometri, Luna se la afla de fapt la o distanţă destul de mare de Pământ, mai exact la 356.577 km.

Evenimentul astral merită măcar o privire, fie şi pentru faptul că următoarea dată când Luna se va mai afla în condiţii similare de observare va fi abia în 2029.

Cerul de deaspura României în această noapte va fi variabil, ceea ce reduce şansele de observare a super-Lunii pline.