Cea mai mare fraudă bancară, făcută de o femeie. Ar putea fi executată!

Truong My Lan / sursa foto: captura video

S-a încheiat procesul privitor la cea mai mare fraudă bancară din lume, iar Truong My Lan, o magnată a imobiliarelor din Vietnam, a pierdut recursul împotriva condamnării sale la moarte.

Femeia de 68 de ani este acum într-o cursă contra-cronometru pentru viața sa, întrucât legea din Vietnam prevede că, dacă poate plăti 75% din prejudiciu, pedeapsa ei va fi comutată în închisoare pe viață.

O imensă fraudă bancară

În aprilie, instanța de fond a constatat că Truong My Lan a controlat în secret Saigon Commercial Bank, a cincea cea mai mare bancă a țării, și a contractat împrumuturi și numerar pe parcursul a mai bine de 10 ani printr-o rețea de companii-fantomă în valoare totală de 44 de miliarde de dolari.

Dintre acestea, procurorii spun că 27 de miliarde de dolari au fost deturnați, iar 12 miliarde de dolari au fost considerați a fi delapidați. Pentru această fraudă bancară, Truong My Lan a fost condamnată la moarte.

În urma acestui verdict rar și șocant, Truong My Lan devine una dintre puținele femei din Vietnam condamnate la moarte pentru o infracțiune fără violență.

Încă poate scăpa cu viață, dar e dificil

Marți, instanța a declarat că nu există nicio bază pentru reducerea pedepsei capitale pentru Truong My Lan. Cu toate acestea, ea ar putea încă evita execuția dacă returnează 9 miliarde de dolari, trei sferturi din cei 12 miliarde de dolari pe care i-a deturnat.

În plus, acesta nu este apelul ei final. Truong My Lan în continuare să depună o petiție președintelui pentru amnistie.

În timpul procesului, Truong My Lan a fost uneori sfidătoare, dar în audierile recente pentru apelul împotriva sentinței capitale ea a fost mai tristă.

Femeia a spus că îi este rușine de ce a făcut și că singurul ei gând este să plătească ceea ce a luat.

Truong My Lan / sursa foto: captura video

De la vânzătoare de tarabă la cea mai mare fraudă bancară

Născută într-o familie chino-vietnameză din Ho Chi Minh City, Truong My Lan a început ca vânzătoare la tarabă, vânzând produse cosmetice împreună cu mama ei.

Apoi a început să cumpere terenuri și proprietăți, după ce Partidul Comunist a introdus reforma economică din 1986. Până în anii 1990, ea deținea un portofoliu mare de hoteluri și restaurante.

Când a fost condamnată, în aprilie, era președinta unei firme imobiliare proeminente, Van Thinh Phat Group. A fost un moment dramatic în campania anticorupție „Furnalele aprinse”, condusă de secretarul general al Partidului Comunist de atunci, Nguyen Phu Trong.

Toți cei 85 de inculpați din dosar au fost condamnați. Patru au fost condamnați la închisoare pe viață, în timp ce ceilalți - inclusiv soțul și nepoata lui Truong My Lan - au primit pedepse cu închisoarea de până la 20 de ani.

Miliarde de dolar cheltuite de stat după această fraudă bancară

Se crede că Banca de Stat a Vietnamului a cheltuit multe miliarde de dolari recapitalizând Saigon Commercial Bank pentru a preveni o criză bancară mai largă. Procurorii au susținut că infracțiunile comise de Truong My Lan sunt „uriașe și fără precedent” și nu justifică clemența.

Avocații lui Truong My Lan au spus că ea încearcă acum să găsească cele 9 miliarde de dolari necesare. Dar vânzarea bunurilor sale s-a dovedit dificilă. Unele sunt proprietăți de lux din Ho Chi Minh City care, teoretic, ar putea fi vândute destul de repede. Dar altele sunt sub formă de acțiuni sau participații în alte afaceri sau proiecte imobiliare.

Pe lângă vânzarea de active, Truong My Lan și-a contactat prietenii pentru a strânge împrumuturi ca să evite execuția.

Avocații au spus că, fiind condamnată la moarte, îi e greu să negocieze cel mai bun preț pentru vânzarea activelor și investițiilor ei și că s-ar putea descurca mult mai bine dacă, în schimb, ar primi o condamnare pe viață.

„Valoarea totală a proprietăților sale depășește de fapt valoarea compensației cerute”, a declarat avocatul Nguyen Huy Thiep pentru BBC.

Vietnamul tratează pedeapsa cu moartea ca pe un secret de stat. Guvernul nu publică câți oameni sunt condamnați la moarte, deși organizațiile pentru drepturile omului spun că sunt peste 1.000. În mod obișnuit, există întârzieri mari, adesea de mulți ani, înainte de executarea sentințelor.