Cea mai mare consecință a Covid-19. Se va vedea la finalul anului 2021

sursă: arhivă

Experții în economie de la Banca Centrală a Franței au declarat că efectectele Covid-19 se vor resimți din plin abia la finalul anului 2021.

Experții în economie de la Banca Centrală a Franței estimează o creștere economică mult mai mică decât au prevăzut inițial. Aceștia vorbesc de un procent de 5%, în loc de 7,4%, așa cum era stabilit pentru anul 2021. Ei spun că de vină ar fi pandemia Covid-19, ale căror efect abia în 2021 se vor resimți pe deplin

De asemenea, experții vorbesc și de efectul pe care introducerea vaccinului îl va avea pentru economie și menționează că tot la finalul lui 2021 se va simți, așadar până atunci trebuie să reziste.

Prognozele băncii sale se bazează pe presupunerea că efectele depline ale vaccinului anti-Covid se vor resimţi abia la finele lui 2021, scrie Agerpres.

„Ipoteza noastră este că pandemia nu va înceta imediat iar introducerea generalizată a vaccinurilor nu va deveni efectivă decât la finalul lui 2021. În aceste condiţii, nivelul de activitate de la finele lui 2019 nu va fi regăsit decât la mijlocul lui 2022", a explicat guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

Chiar înainte ca al doilea val Covid-19 să lovească, Banca Franței estimase o contracţie a economiei franceze de 8,7% în 2020, urmată de o creştere de 7,4% în 2021 şi un avans de 3% în 2022.

O recesiune fără precedent!

Dacă ne luăm după ultimele prognoze economice emise de Banca Centrală a Franței, vedem că experții mizează pe un „recul” al PIB de 9, pe care îl caracterizează ca fiind „o recesiune foarte gravă, nemaiîntâlnită chiar de la finalul celui de-al doilea război mondial”.

De asemenea, în pofida relansării economiei, Franţa ar urma să cunoască o creştere rapidă a şomajului, ca rezultat al dificultăţilor acumulate de companii. Banca Centrală a Franţei se aşteaptă ca rata şomajului să atingă un vârf de 11% în primul semestru din 2021, pentru ca ulterior să scadă până la 9% la finele lui 2022.

Guvernul de la Paris mizează pe o creştere de 6% anul următor, după o contracţie de 11% în acest an, în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) se aşteaptă la o creştere a PIB de 6% în 2021, după o recesiune de 9,1% în acest an.