Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai mare captură de DROGURI din România. INCULPAŢII rămân ARESTAŢI
Cea mai mare captură de DROGURI din România. INCULPAŢII rămân ARESTAŢI

Cea mai mare captură de DROGURI din România. INCULPAŢII rămân ARESTAŢI

În luna iulie 2015 a avut loc cea mai mare captură de heroină din România, de 333 kilograme, după ce procurorii DIICOT au oprit două autotrenuri şi au făcut cinci percheziţii în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Inculpaţii acestei operaţiuni sunt doi români din Vâlcea ( George-Solomon Săman, Liviu-Constantin Bîngă ) şi doi turci (Hakan Yigit, Huseyn Sincar). Aceştia realizau transporturile de droguri prin firme din Vâlcea, din acestă cauză dosarul se judecă la Tribunalul Vâlcea.

În timpul celor 5 percheziţii, procurorii DIICOT au ridicat 136.000 de euro, două maşini de lux, mai multe telefoane mobile şi laptop-uri.

În data de 7 februarie 2017, cei 4 inculpați au solicitat înlocuirea măsurii preventive. Magistrații de la Tribunalul Vâlcea au respins solicitările, constatând legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive celor 4 inculpați, precum și menținerea măsurii arestării preventive a acestora. Inculpații beneficiază de drept de contestație în termen de 48 de ore. 

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat că cele 333 de kilograme de heroină reprezintă cea mai mare captură de acest gen după 1990.

În cele două tiruri a fost găsită cantitatea totală de 333 de kilograme de heroină, cu o puritate de 60-65 la sută, cu o valoare totală de opt milioane de euro, însă, odată ajunsă pe piaţa neagră, împărţită în doze, şi vândută consumatorilor, preţul stupefiantelor ar fi crescut de cinci ori şi ar fi ajuns la o valoare finală de aproximativ 40 de milioane de euro. În mod obişnuit, puritatea heroinei care ajunge la consumator este de aproximativ 10-15 la sută.

Gruparea de traficanţi era monitorizată de patru ani, drogurile proveneau din Afganistan şi aveau ca destinaţie Olanda de unde o parte era exportată în alte ţări europene.

Operaţiunea a avut numele de cod "săgeata verde", iar poliţiştii şi procurorii DIICOT au colaborat şi cu autorităţile din Turcia şi Ucraina.

Gruparea de traficanţi era coordonată în România de cetăţeanul turc Yigit Hakan, care era sprijinit de doi conaţionali, Sincar Husein şi Iokman Omer, şi de românii George Solomon Saman şi Liviu Binga.

În perioada în care gruparea de traficanţi a fost monitorizată, poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate au constatat că aceştia aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea.

Prin intermediul firmei de transport, traficanţii au făcut, din 2011, mai multe transporturi, traficanţii folosind o rută nouă, prin Caucaz, acestea tranzitând între altele Turcia, Rusia şi Ucraina. La un transport, reprezentanţii firmei câştigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroină.

Drogurile erau ascunse în rezervorul suplimentar al tirurilor, după ce erau iniţial îmbibate cu piper şi ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de câini. Într-un rezervor încăpeau, conform poliţiştilor, aproximativ 340 de pachete, care cântăreau în jur de 500 de grame fiecare.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: