Cea mai mare AMENINŢARE la adresa UE stă în DREAPTA Angelei Merkel

Ministrul-cheie din guvernul Merkel consideră că situaţia actuală din UE este excelentă pentru Germania şi deci nu trebuie să se schimbe.

O dată în plus, Donald Trump nu a dat dovadă de prea multă diplomație calificându-i pe germani drept „răi, foarte răi”, referindu-se la deficitul comercial pe care Statele Unite îl au cu Germania.

Relația dintre cele două state este totuși una dintre cele mai solide, întârindu-se în ultimii opt ani ca urmare a relației personale dintre Angela Merkel și Barack Obama,.

Fostul președinte american a fost mult mai reținut în a critica deschis Germania, chiar dacă – asemenea majorității politicienilor și economiștilor din țara sa – era perfect conștient de responsabilitățile pe care le aveau germanii în slaba creștere economică a Uniunii Europene.

Cel mai mare pericol căruia trebuie să-i facă față UE vine pur și simplu din interiorul său: din Germania, se arată într-o analiză din La Tribune.

Ministrul de Finanțe german, Wolfgang Schäuble, ayatollahul austerității și gurul incontestabil al competitivității reprezintă amenințarea cea mai palpabilă pentru coeziunea europeană, susţine publicaţia fraceză.

Poziția hegemonică a lui Schäuble în guvernul celei mai puternice țări din UE, intransigența sa față de Grecia și încăpățânarea sa de a nu o ierta, refuzul său categoric de a accepta ușurarea datoriei elene și al altor țări europene îngropate în datorii, toate riscă să trezească dezgustul și extremismul în rândurile anumitor segmente ale populației europene, se scrie în comentariu.

Într-adevăr, Schäuble nu a încetat să stigmatizeze erorile Greciei, complăcându-se să prescrie și mai multă austeritate, și mai multe privațiuni, făcându-se că nu vede iresponsabilitatea instituțiilor financiare germane care a contribuit decisiv la declanșarea crizei europene.

Astfel, Schäuble se face vinovat de lipsă de onestitate, fâcându-se că nu observă că fluxurile masive de capital germane care au alimentat Europa periferică (având ca obiectiv majorarea beneficiilor pentru băncile sale) dar care în același timp au contribuit decisiv până în 2007 la alimentarea bulelor speculative din anumite țări și la descurajarea oricăror tentative de ameliorare a competitivității în alte țări.

Departe de a fi izolat, Schäuble este susținut în Germania de o cohortă de politicieni și economiști, care nu reușesc să explice în ce mod austeritatea ar putea readuce competitivitatea într-o țară ca Grecia.

Este totuși greu de crezut că afirmațiile brutale ale lui  Trump vor avea vreun efect asupra guvernanților germani. Aceștia sunt prea încântați de excedentul comercial pe care țara lor îl înregistrează cu America și cu restul țărilor europene.