Cea mai izolată casă din lume, aflată pe o insulă islandeză. Cum a apărut și cui aparține, de fapt
- Iulia Moraru
- 18 ianuarie 2023, 11:53
Pe insula islandeză Elliðaey se află cea mai izolată casă din lume, aceasta fiind singura din zonă. Priveliștea este superbă, iar mai multe legende și mistere au fost create în jurul ei de-a lungul timpului.
Se spune că aceasta ar fi fost construită de un miliardar în caz de apocalipsă zombie. În realitate însă, aceasta a fost construită de o asociație de vânătoare care se ocupa cu prinderea pufinilor (papagali de mare). Aceste păsări se hrănesc cu pește și au fost vânate îndeosebi pentru că le luau hrana pescarilor din zonă.
Legende și mistere despre cea mai izolată casă din lume
Casa nu are nici curent electric și nici apă curentă, însă dispune de o priveliște uimitoare. Una dintre teoriile existente cu privire la mica locuință spune că aceasta aparține unui miliardar care a vrut să își asigure adăpostul în cazul unei invazii zombie. O altă legendă spune că locuința ar fi aparținut, de fapt, unui pustnic.
Un alt zvon spune că aparține unui fanatic religios singuratic și chiar s-a speculat că artista islandeză Björk ar fi proprietara și că ar fi negociat cu guvernul să cumpere insula. Totul a fost însă infirmat de aceasta, menționând că ea dorea să cumpere o altă insulă.
Insula Elliðaey, care aparține arhipelagului Vestmannaeyjar, este acum una izolată și nelocuită, însă nu a fost mereu așa. În urmă cu 300 de ani, aici locuiau cinci familii care vânau pește, pufini și creșteau vite. Se spune că ultimii locuitori au plecat de pe insulă în anii 1930, iar de atunci nimeni nu a mai venit aici.
Celebra casă a fost construită abia mai târziu, în 1950.
În prezent, insula face parte dintr-o rezervație naturală protejată, iar mai multe companii de turism organizează aici excursii de o zi, în care oamenii pot explora împrejurimile.
Aici se găsesc familii întregi de papagali de mare, și în ciuda faptului că sunt pe cale de dispariție, nu este o specie protejată, fiind legal să-i vânezi, potrivit atlas-geografic.net.