Cea mai importantă reuşită ŞTIINŢIFICĂ a anului 2014: ""Am creat viaţă EXTRATERESTRĂ în laborator"

Cea mai importantă reuşită  ŞTIINŢIFICĂ a anului 2014: ""Am creat viaţă EXTRATERESTRĂ în laborator"

Bio-inginerii de la Scripps Research Institute au publicat în jurnalul Nature o lucrare uimitoare. Este poate cea mai interesantă descoperire din 2014: viaţa extraterestră.

Oamenii de ştiinţă au spus că au introdus cu succes două molecule sintetice în genomul unei bacterii Escherichia coli, care a supravieţuit şi a reprodus noul material genetic, lucru care va revoluţiona genetica.

Astfel, miliarde de ani, codurile ADN ale vieţii de pe Pământ au fost scrise cu doar patru „litere” genetice -- A, T, G şi C, însă cercetătorii americani au reuşit să adauge alte două litere.

Structura de tip elice-dublă a ADN-ului este formată din nucleotidele naturale adenină, timină, guanină şi citozină, însă acum bacteria mai conţine şi alţi doi parteneri ce formau o bază azotată, denumiţi d5SICS şi dNaM.

Noul material genetic nu pare să fie toxic pentru bacterie, iar acesta rămâne în genomul organismului exclusiv în condiţii de laborator.

„Această reuşită reprezintă prima dată când o celulă vie gestionează un alfabet genetic «extraterestru»”, a comentat Steven A. Benner, un cercetător de la Foundation for Applied Molecular Evolution, citat de Descoperă.ro.

„Cu siguranţă, este o reuşită semnificativă”,  a comentat Ross Thyer, un specialist în biologie sintetică de la Universitatea Texas, ce nu a luat parte în această cercetare. „Ce mă entuziasmează cel mai tare este modul în care această reuşită ne va ajuta să găsim răspunsuri la câteva întrebări evoluţionare importante, cum ar fi: de ce a ales viaţa acest set de baze azotate?”, a mai spus Thyer.

De mai bine de un deceniu, oamenii de ştiinţă experimentează cu aceste baze azotate ne-naturale, afirmând că acestea ar putea fi cheia pentru descoperirea unor noi antibiotice, a unor viitoare medicamente împotriva cancerului, a unor vaccinuri îmbunătăţite, a unor nanomateriale şi a altor inovaţii, mai scrie Descoperă.ro

Ne puteți urmări și pe Google News