Cei mai mulți dintre șoferii din România nu își bat prea mult capul cu asigurarea auto obligatorie și aleg de cele mai multe ori, varianta cu cei mai puțini bani, sperând că nu vor face niciodată accident. Experții atrag însă atenția că aceștia trebuie să acorde atenție mai multor lucruri.
Principiul conform căruia ce este ieftin este și bun, nu se aplică și în cazul polițelor RCA. Paul Dumitru, expert în educație financiară de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat cum își pot alege șoferii cea mai bună variantă de poliță RCA și la ce trebuie să fie atenți.
Paul Dumitru a spus că un șofer trebuie să se uite primul lucru la faptul dacă societatea de asigurări este autorizată sau nu. „Toate societățile autorizate sunt trecute pe site-ul ASF, există o secțiune dedicată pe site. Dacă este un nume care nu îi sună cunoscut, trebuie să verifice dacă nu cumva este cineva care încearcă să îl fraudeze. Este un prim pas. Apoi, decontarea directă”.
În acest context, acesta a explicat că decontarea directă este foarte utilă, pentru că foarte multe mașini din parcul auto din România nu-și mai pot face CASCO. „Foarte mulți probabil că nu știu ce înseamnă decontarea directă. Primul lucru este efectul: atunci când te lovește cineva și nu dorești să obții despăgubirea de pe RCA-ul respectivului vinovat, ci de pe RCA-ul propriu. Și atunci când cumperi decontare directă, îți alegi mult mai atent asigurătorul, pentru că vrei să fii sigur că acel asigurător va și despăgubi”, a spus expertul, potrivit panorama.ro.
Noile modificări la prețurile RCA din acest an
ASF a publicat marți lista cu noile tarife de referință pentru polițele RCA, pe categorii de vârstă și capacitatea cilindrică a autovehiculului.
Pentru șoferii cu vârsta sub 30 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.822 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 4.709 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
Pentru șoferii cu vârsta de 31-40 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.114 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.832 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
Pentru șoferii cu vârsta de 41-50 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.076 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.912 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
Pentru șoferii cu vârsta de 51-60 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.006 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.853 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
Pentru șoferii cu vârsta de peste 60 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.036 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.767 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
Prețurile cresc și mai mult dacă vorbim de mașini electrice, acestea fiind cuprinse între 1.400 de lei și aproape 2.800.