Cea mai frumoasă broscuță de pe pământ, descoperită într-o mlaștină fierbinte, plină cu crocodili. Îți vine să o mănânci la desert

Cu ochi mari, de desene animate, cu un rânjet în obraji și o piele ca ciocolata cu lapte, această broscuță este atât de adorabilă încât îți vine să o mănânci. Oamenii de știință care au descoperit-o în mlaștinile din Noua Guinee au poreclit-o „broasca de ciocolată”.

”Broasca de ciocolată” este strâns legată de broasca de copac verde (Litoria caerulea), comună în nordul și estul Australiei. Noua Guinee este la scurtă distanță, iar cele două insule au fost chiar conectate printr-un pod terestru până acum aproximativ 10.000 de ani. De-a lungul istoriei lor îndelungate ca vecini, Australia și Noua Guinee au găzduit multe dintre aceleași tipuri de animale.

În noul lor studiu, cercetătorii de la Muzeul Queensland din Australia au dorit să picteze un portret de familie mai clar al descendenței broaștei verzi de pe ambele insule. Așadar, au călătorit în Noua Guinee și au colectat exemplare de broască în ecosistemele sudice ale insulei, asemănătoare savanei, precum și în pădurile mlăștinoase din nord. Acolo - într-o mlaștină fierbinte plină de crocodili - echipa a găsit broasca de ciocolată.

Detalii ciudate despre ”broscuța de ciocolată”

„Am denumit noua broască Litoria mira, deoarece cuvântul ”mira ” înseamnă ”surprins ”sau ”ciudat ”în latină”, a declarat autorul principal al studiului, Paul Oliver, biolog la Queensland Museum și Griffith University din Australia.

O analiză a ADN-ului a arătat că cea mai apropiată rudă vie a broscuței Litoria mira este Litoria caerulea, iar ambele broaște au un ritual identic de împerechere, pe care cercetătorii l-au descris ca o „scoarță adâncă, răpitoare, repetată în serii lung: ”Crawk, crawk, crawk ”.

”Totuși, cele două  verișoare au unele diferențe clare. Pe lângă pielea de culoarea ciocolatei a lui L. mira, broasca este, de asemenea, mai mică și îndrăznim să spunem că este mai drăguță decât verișoara sa verde, cu masculii măsurând puțin sub 3 inci (76 milimetri), iar femelele măsoară cât lățimea unui card de credit standard”, a detaliat Paul Oliver, potrivit livescience.com.

În timp ce această broască maro care latră este, fără îndoială, cea mai ciudată descoperire din cercetările echipei, specaliștii au găsit alte 29 de rude  ale broaștei verzi care trăiesc prin Noua Guinee, demonstrând în continuare modul în care viața pe insulă și pe continentul australian a fost strâns legată de mii de ani.