Sarmale cu „solzișori”, pentru masa de Crăciun. Ingredientul care face diferența

Sursa foto: https://www.facebook.com/ChefSorinBontea/photos

Pentru că mai sunt puține zile până la Crăciun, iar sarmalele nu vor lipsi de pe masă, chef Sorin Bontea recomandă o rețetă mai aparte, în care a folosit un ingredient care face diferența şi dă o savoare aparte.

Pentru reţeta de sarmale specială, pe lângă carnea de porc şi vită mai aveţi nevoie ulei, costița afumată, 2-3 linguri de bulion, câteva frunze de dafin, cimbru, sare și piper. Iar ingredientul secret pe care îl folosește Sorin Bontea pentru sărmăluțe este mărarul, știind că de obicei se pune doar cimbru.

Ingredientele folosite la rețeta de sarmale cu solzișori

Ingredientele pe care le folosește Sorin Bontea la sarmalele cu „solzișori” sunt:

-2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe) -600 g carne tocată de porc și de vită (amestec) -o jumătate de ceșcuță de orez -200 g ceapă -ulei pentru prăjit -costiță afumată -2-3 linguri de bulion -2-3 frunze de dafin -cimbru -mărar -sare -piper.

Modul de preparare pentru sărmăluţele cu solzișori

Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă calduță sau se pun la desărat cu o oră înainte. Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul spălat în prealabil. Se lasă la foc mic două minute, amestecând continuu.

Punem carnea într-un caston mare, apoi adăugăm ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat. Punem la acest amestec și o ceșcuță de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea. Pentru culoare, unii pun în această compoziție și o lingură de bulion, eu nu, dar puteți pune dacă doriți. Dacă varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți în amestec (cât mai puțină).

Frunzele de varză mai mici se toacă solzișori şi se presară pe fundul cratiței

Peste solzişori se așază sarmalele și costița afumată– un rând de sarmale, unul de costiță. Ultimul strat va fi de varză tocată. Peste toate acestea se toarnă bulionul amestecat cu un pic de apă, frunzele de dafin și câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când, se mai completează cu apă și se învârte oala, ca să nu se lipească sarmalele.