Cea mai bună rețetă de chiftele de post. Sunt mai gustoase decât cele din carne

A început postul Crăciunului, iar asta presupune un risc crescut de a face alegeri nefericite din lipsă de timp sau chiar din lipsa de inspirație. Dar există multe alternative pentru cele mai iubite preparate. Iată o rețetă simplă, rapidă și delicioasă pentru chiftele de post care, cu siguranță, te va face să uiți de abstinența de la produsele lactate și proteine animale.

Pentru a pregăti chifteluțele de post, ai nevoie de legume și soia. Toate ingredientele sunt de îndemâna tuturor și, cu siguranță, rezultatul va fi unul delicios.

Ingrediente necesare

  • 3 dovlecei/2 vinete mai mici
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1/2 cană orez brun
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 linguri pesmet
  • 1 legătură patrunjel
  • 1 lingurita lecitină din soia
  • ulei de masline
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare de mare, dupa gust

Cum se prepară chiftelele de post

Morcovii se curăță de coajă și se dau pe răzătoare, apoi se adaugă în tigaie cu câteva linguri de ulei, puțină sare și ⅓ cană de apă rece. Peste 2 minute se pune ceapă tăiată mărunt și se mai lasă pe foc încă 5 minute, amestecând uneori pentru a nu se lipi. Separat, cartofii se fierb și se taie mărunt sau se zdrobesc cu ajutorul unei furculițe. Orezul va fierbe timp de 2 minute, se scurge apa din ele și se lasă la răcit.

Vinetele sau dovleceii se dau pe răzătoare și se lasă la scurs într-o sită. Legumele care s-au călit se vor amesteca împreună cu cartofii și vinetele sau dovleceii, orezul, pesmetul, lecitina din soia, usturoiul pasat și pătrunjelul mărunțit. Se adaugă sare și piper după gust. Într-o tavă se pune o hârtie de copt și se aprinde cuptorul pentru a se încinge.

Chifteluțele se modelează cu mâinile unse cu puțin ulei și se așează în tavă. Ele pot fi rotunde sau mai plate, în funcție de cum îți place. Se coc la cuptor timp de 30 de minute la foc potrivit. Când sunt gata se pot consuma alături de cei dragi.

Roșii umplute, o altă rețetă de post

Roșiile umplute, ideale pentru post, sunt indicate și pentru cei ce vor să slăbească, să aibă o dietă sănătoasă, pentru cei vegetarieni/vegani sau doar pentru cei care țin post. Rețeta e simplă și nu foarte scumpă.

  • Roșiile se spală și li se taie un capac în partea de sus. Se curăță roșiile de pulpă. Se întorc cu fața în jos pe un șervet de hârtie pentru a se scurge bine.
  • Cartofii se fierb în coajă timp de 15 minute. După fierbere se lasă în apă rece.
  • Zucchini se spală și se taie în cubulețe.
  • Ceapa se taie cubulețe. Usturoiul se curăță și se taie și el mărunt.
  • Pulpa roșiilor se taie și ea cubulețe.
  • Cartofii răciți se curăță de coajă și se taie cubulețe mici.
  • Se încălzesc 4 linguri de ulei într-o tigaie. Se adaugă ceapa și se prăjește.
  • Se adauga la sotat zucchini, pulpa de roșii, cartofii, usturoiul, sare și piperul. Se sotează timp de 10 minute amestecând din când în când.
  • La final se adaugă și ierburile aromatice, se amestecă și se dă de pe foc.
  • Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius, căldură sus și jos.
  • Se unge o tavă de cuptor cu o lingură de ulei de măsline. Roșiile se umplu cu amestecul de legume. Se stropesc cu ulei și se dau la cuptor pentru 20 de minute.
  • Roșiile umplute de post se pot servi ca garnitură sau se pot servi ca atare, calde sau reci.