Ce vrea Putin cu noua doctrina nucleară a Rusiei

Vladimir Putin. Sursa foto: Platforma X

Ce vrea Putin cu noua doctrina nucleară a Rusiei. În urma deciziei a Statelor Unite, care permite Ucrainei să folosească arme americane cu rază lungă de acţiune în ţinte din Rusia, Vladimir Putin a răspuns prin modificarea oficială a doctrinei nucleare.

Reacția lui Putin la decizia lui Biden

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia lui Joe Biden a fost una nechibzuită, iar Rusia a trebuit să-și modifice planul. „Ele (modificările) au fost deja formulate practic. Ele vor fi formalizate după cum este necesar”, a afirmat acesta în declarațiile oferite marți.

În urma invaziei în Ucraina, care a început în urmă cu 1.000 de zile, Rusia a atenționat în mod constant că Occidentul, prin implicarea în război, nu conșientizează puterea nucleară rusească.

Vladimir Putin a declarat, în luna septembrie, că dacă Occidentul îi va permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune, va însemna implicarea în mod direct a SUA, a țărilor europene și a țărilor NATO în acest război dintre Ucraina și Rusia, deoarece lansarea rachetelor spre țintele dorite implică atât personalul NATO, cât și infrastructura militară.

Decizia a fost luată după prezența trupelor terestre nord-coreene

După luni de zile în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în mod repetat permisiunea ca armata Ucrainei să folosească armele americane pentru a ținti spre bazele militare ruseși aflate departe de granița sa, decizia președintelui Joe Biden a venit în urma prezenței armatei nord-coreene.

Implicarea Coreei de Nord, ajutând la suplimentarea forțelor rusești, a provocat o alarmă la Kiev și Washington, situația agravându-se.

Înainte de votul prezidenţial din noiembrie din SUA, cu câteva săptămâni înainte, Putin a comandat schimbarea doctrinei nucleare, care prevede că orice atac standard asupra Rusiei facut cu ajutorul unei puteri nucleare ar putea fi judecat drept un atac comun asupra Rusiei.

Decretul de aprobare a Fundamentelor politicii de stat a Federației Ruse a fost semnat

Peskov a declarat că este gata să normaizeze legăturile cu Washingtonul, acesta afirmând „Dar nu putem dansa singuri un tango. Şi nici nu avem de gând să o facem”.

În cadrul decretului semnat de Vladimir Putin, care este considerat drept „un document de planificare strategică în domeniul apărării”, se precizează că armele nucleare vor fi folosite doar dacă Rusia și aliații săi vor fi puși în pericol de țările care ajută Ucraina.

În documentul semnat se menționează că armele nucleare sunt o măsură extremă, dar luată în calcul, la care se va ajunge pentru a descuraja intervențiile Occidentului, „Federația Rusă consideră armele nucleare ca un mijloc de descurajare, a cărui utilizare este o măsură extremă și forțată, și depune toate eforturile necesare pentru a reduce amenințarea nucleară și a preveni agravarea relațiilor interstatale care pot provoca conflicte militare, inclusiv nucleare”.

Mai mult, dacă statele aliate Ucrainei vor lansa rachete de croazieră, drone, rachete hipersonice, rachete strategice şi tactice și alte aeronave către Federaţia Rusă şi trecerea frontierei ruse, va reprezenta un motiv pentru utilizarea armelor nucleare.

Scopul documentului este de a avertiza statele care vor să intervină de partea Ucrainei în război și statele care vor agresa aliatele Rusiei, „Politica de stat în domeniul descurajării nucleare, subliniază documentul, este de natură defensivă, menită să mențină potențialul forțelor nucleare la un nivel suficient pentru a asigura descurajarea nucleară și garantează protecția suveranității și integrității teritoriale a statului, descurajând un potențial inamic de la agresiune împotriva Federației Ruse și (sau) a aliaților săi.”

Federația Rusă consideră că folosirea aremlor nucleare „în cazul unui conflict militar, acest lucru va preveni escaladarea ostilităților”.

Punctul în care România ar fi țintă rusească

Un punct din doctrina rusă ar putea viza direct țara noastră, România fiind una dintre țările care sprijină și ajută Ucraina. Una dintre prevederile semnate de Putin este că descurajarea nucleară "se desfășoară și în relația cu statele care furnizează teritoriul, spațiul aerian și (sau) maritim și resursele controlate de acestea pentru pregătirea și punerea în aplicare a agresiunii împotriva Federației Ruse".

Adăposturi mobile antibombă produse în masă

Institutul de cercetare al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că Rusia a început producţia de adăposturi mobile antibombă, special concepute pentru a proteja în ameninţările provocate de om şi de dezastre naturale, în special radiaţiile şi undele de şoc.

Adăpostul "KUB-M" arată ca un container de transport armat și poate oferi o anumită protecţie împotriva radiaţiilor, resturilor şi incendiilor și poate fi folosit în permafrostul nordic al Rusiei. Această unitate poate găzdui 54 de oameni și, de asemenea, se pot adăuga module suplimentare.

Părerea analiștilor despre decizia lui Putin

Modificările semnate de Putin, din perspectiva analiștilor, ar putea reprezenta faza finală, cea mai periculoasă pentru oameni. Moscova avansează mai rapid ca întotdeauna, iar Occidentul încearcă să ajute Ucraina. Astfel, prin schimbarea doctrinei, Moscova încearcă să descurajeze Occidentul să intervină militar.

Acest război a provocat cea mai mare criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul, ultima de aceată proporție fiind criza rachetelor cubaneze din 1962, conform News.ro