Ce vor medicii: Banii statului, pentru salarii mai mari, nu pentru mai mulți specialiști...

Ce vor medicii: Banii statului, pentru salarii mai mari, nu pentru mai mulți specialiști...

Confruntată cu pandemia de coronavirus din China, după ce fusese lovită, în urmă cu 17 ani, de prima epidemie de SARS, Coreea de Sud a decis că are nevoie de mai mulți medici, așa că a decis să crească numărul de studenți.

Doar că actualii medici nu sunt de acord cu concurența pe care ar putea să le-o facă noii specialiști și cer, în schimb, ca fondurile suplimentare să fie cheltuite pentru a le fi crescute lor salariile.

Vineri, mii de medici rezidenţi din Coreea de Sud au protestat în faţa parlamentului de la Seul, în cadrul unei greve de 24 de ore împotriva planului guvernului de a creşte numărul studenţilor la medicină din ţară, în perspectiva unor noi crize sanitare cum a fost pandemia de coronavirus, relatează Reuters şi Yonhap, preluate de Agerpres.

Circa 70% din cei 16.000 de membri al Asociaţiei rezidenţilor în medicină din Coreea (KIRA) s-au alăturat protestului, care potrivit Yonhap nu a creat perturbări majore deoarece spitalele au mobilizat lucrători sanitari alternativi. Asociaţia medicală coreeană KMA, reprezentând 130.000 de medici, a anunţat o grevă generală pentru vinerea viitoare.

Protestatarii contestă planul guvernului de la Seul de a creşte numărul studenţilor la medicină la aproape 3.500 de la 3.000 în prezent în următorii 10 ani, în ideea de a pregăti mai bine ţara în eventualitatea unei noi crize sanitare.

Rezidenţii susţin în schimb că din fondurile alocate în acest scop ar trebui mai curând majorate salariile medicilor, ceea ce i-ar încuraja să se mute în zone rurale, unde este nevoie de mai mulţi doctori. Medicii mai spun şi că guvernul trebuie să discute în prealabil măsurile preconizate cu cei vizaţi.

Manifestanţii, care purtau echipament de protecţie, au arborat pancarte cu mesaje ca „Rezidenţii nu sunt sclavi” şi „Rezidenţii sunt viitorul Coreei de Sud”. Protestul a fost unul tăcut, scandările fiind interzise de organizatori pentru a evita propagarea virusului, a asigurat KIRA.

Asociaţia a subliniat că „medicii tineri sunt plătiţi cu salariul minim şi lucrează 80 de ore pe săptămână, dublu faţă de cât stipulează legea muncii”, menţionând că pregătirea unui medic costă până la 300 de milioane de woni (253.000 de dolari), ceea ce ar însemna că programul anunţat de guvern ar costa peste o mie de miliarde de woni.

Personalul medical din Coreea de Sud are venituri medii de peste 4.000 de euro lunar, de patru ori cât salariul mediu din cea mai bogată zonă a țării, capitala Seul. Dar medicii din cele mai căutat specialități câștigă echivalentul a 10-20 de mii de euro lunar.