Evenimentul Zilei > Politica > Ce va fi în decembrie? Orban a răspuns. Unii români anticipau, dar acum e oficial
Ce va fi în decembrie? Orban a răspuns. Unii români anticipau, dar acum e oficial

Ce va fi în decembrie? Orban a răspuns. Unii români anticipau, dar acum e oficial

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a dezvăluit luni, în cadrul unor declaraţii de presă, că la viitoarele alegeri parlamentare din decembrie vor putea vota inclusiv românii din zonele carantinate.

Astfel, liderul Guvernului României a subliniat că la 6 decembrie, oricine va dori să îşi exercite dreptul de a vota o putea face indiferent dacă va locui sau nu într-o localitate carantinată. În acest sens nu va exista nicio restricţie, conform preşedintelui PNL.

„Aş vrea să transmit un mesaj că există o oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot.

Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental”, a declarat Orban la finalul unei şedinţe a conducerii liberalilor. De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a mai menţionat că inclusiv românii infectaţi cu noul coronavirus şi cei din izolare vor putea vota cu urma mobilă.

Soluţii şi pentru bolnavii de Covid-19

„De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină din cauza faptului că sunt infectaţi cu Covid-19, fie că urmare a faptului că vin dintr-o ţară cu incidenţă de infectare mai mare decât România şi sunt carantinate 14 zile, fie persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile, care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze, să vină urma mobila la ei acasă, din cauza faptului că se află în izolare la domiciliu sau în carantină. Deci, se va permite exercitarea dreptului de vot a fiecărui cetăţean, fie că se află în izolare sau în carantină, fie dacă se află internat în spital din cauza infectării cu Covid”, a spus Orban.

În acelaşi context, Ludovic Orban a precizat că măsurile necesare pentru buna desfăşurare a procesului de vot pentru bolnavii de Covid-10 se vor stabili prin decizie a BEC. „Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare se va introduce în cadrul Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”, a adăugat premierul.

Veşti şi pentru românii din străinătate

Cu privire la situaţia românilor care muncesc în afara României şi care vor să voteze la aceste alegeri parlamentare, Orban a subliniat că pentru votul din diaspora, mai-marii Ministerului Afacerilor Externe au reuşit deschiderea unui număr mare de secţii de votare: „În diaspora am reuşit – îl felicit pe domnul ministru Bogdan Aurescu – să obţinem deschiderea unui număr mare de secţii de votare şi va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot şi în mod clar suntem în discuţii cu toate autorităţile ca să permită deplasarea şi în zonele care se afla sub restricţii, să permită deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot.”

foto: Răzvan Vălcăneanţu

sursa: Agerpres